„Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămâne prioritatea echipei de guvernare. Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției. Astfel putem îmbunătăți relația cetățenilor cu statul și putem spori calitatea vieții oamenilor”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Aceasta a precizat că progresele vin „mai greu” în cazul investigării marilor acte de corupție sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare.
„Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE”, a afirmat președinta Republicii Moldova.
Republica Moldova s-a angajat să avanseze în procesul de integrare europeană, iar funcționarea justiției și combaterea corupției rămân determinante în acest parcurs.
Maia Sandu:
În contextul în care Republica Moldova a primit pe 24 iunie statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, Sandu a mai afirmat că „eliminarea flagelului corupției este importantă și în contextul gestionării fondurilor de dezvoltare pe care țara noastră le va accesa în drumul spre UE”.
Parchetul European (EPPO), condus de Laura Kovesi, și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, cu sediul la Luxemburg, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Pe scurt, misiunea EPPO este combaterea fraudei împotriva finanțelor Uniunii Europene.
Vezi şi locuri de vizitat în Chișinău – cele mai cunoscute atracții turistice!