Înregistrarea interviului a avut loc la Chișinău și Maia Sandu a vorbit în rusă. Președinta a vorbit despre modul în care Moldova încearcă să depășească corupția și să adere la Uniunea Europeană, de ce țara rămâne săracă și de ce au fost blocate zeci de instituții media ruse.
Sandu și-a împărtășit părerea despre Vladimir Putin și războiul declanșat în Ucraina și a răspuns la întrebarea dacă Moldova se va apăra în cazul unui atac al Rusiei. Iată câteva citate din interviu.
Întrebată dacă moldovenii susțin Rusia sau Ucraina, Maia Sandu a răspuns: „Întreaga noastră societate a ajutat refugiații ucraineni. Vreau să vă reamintesc că prin Moldova au trecut un milion de refugiați ucraineni. Este mult pentru o țară cu o populație de 2,6 milioane. Unii au stat câteva zile, alții au stat câteva săptămâni sau câteva luni. Acum avem aproximativ 100.000 de refugiați ucraineni. Oamenii și-au deschis inimile și casele, pentru că statul nu putea ajuta atât de mulți oameni. Pur și simplu nu am avut astfel de oportunități, deși în primele luni de război o parte a guvernului a lucrat doar în acest scop, pentru a ajuta refugiații ucraineni”.
Maia Sandu a mai spus că oamenii obișnuiți i-au invitat pe refugiați să locuiască în casele lor și că absolut întreaga societate a participat la ajutorarea refugiaților ucraineni: „Deci nu există întrebări aici. Iată unitatea țării noastre în această problemă”.
Sandu a recunoscut că există oameni care cred în propaganda Kremlinului, „dar Moldova este o țară pașnică, moldovenii vor pace, nu vor acest război, iar asta ne ajută să menținem atât stabilitatea, cât și pacea în țara noastră”.
Președinta de la Chișinău a fost apoi întrebată dacă Moldova se va apăra, în în cazul în care Rusia o invadează.
„Vom face totul pentru a preveni acest lucru, inclusiv planul nostru de integrare europeană. Acesta este, în primul rând, un plan de asigurare a securității, pentru că Uniunea Europeană este un proiect de pace. Dar conform Constituției, trebuie să facem totul pentru a menține pacea și a asigura siguranța cetățenilor noștri, de aceea avem o armată, un sector de apărare și de aceea facem aceste investiții. Dar sperăm cu adevărat că acest război se va încheia în curând și vom putea face investiții în economie și în alte sectoare, [vom putea] să nu fim în această situație în care trebuie să investim din ce în ce mai mult în apărare. Ne vom apăra cu siguranță țara”.
Întrebată de ce nu l-a întâlnit niciodată pe Putin, Maia Sandu a răspuns scurt: „Pentru că nu era nimic de discutat. Nici înainte de război. Știm cu toții că Putin a început un război în Ucraina. Și îl poate termina, dar, din păcate, nu vrea”.
„Nu pot spune cu siguranță [dacă Putin are pretenții teritoriale asupra Moldovei]. Vedem diferiți oameni din rândul oficialităților de la Kremlin, unii chiar spun că Moldova nu există. Auzim astfel de lucruri. Sunt oameni acolo care vorbesc lipsit de respect sau disprețuitor despre poporul nostru. Suntem aici pentru a apăra interesele cetățenilor noștri și avem mereu în vedere interesele cetățenilor noștri, vrem să avem relații bune cu toată lumea. Dar cu cei care nu ne respectă, care încep războaie, care nu respectă integritatea teritorială a altor țări, desigur, este imposibil să avem relații bune cu astfel de oameni”, a mai spus președinta Moldovei.