„Azi ne simţim în securitate mulţumită rezistenţei Ucrainei, însă Europa – nu doar Europa, ci toate ţările care ţin la respectarea frontierelor lor – ar trebui să înţeleagă că Vladimir Putin trebuie să fie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele”, a declarat Maia Sandu, notează News.ro.
Preşedintele Republicii Moldova „crede că mulţi (europeni) înţeleg acum că Vladimir Putin nu se va opri”. „Trebuie (…) să găsim mijlocul de a fi mai eficienţi în susţinerea Ucrainei”, a subliniat Maia Sandu.
Maia Sandu a salutat un acord de apărare semnat joi cu Franţa, „o primă etapă în vederea ajutării consolidării securităţii (Republicii) Modova şi a regiunii” Europei de Est.
Acest acord prevede deschiderea, în lunile următoare, a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău, însă nu include însă garanţii de securitate, subliniază o sursă diplomatică de la Chişinău.
Republica Moldova este ţinta unui „amestec” rus care „creşte pe măsură ce” această fostă ţară sovietică înaintează „către integrarea în Europa”, a subliniat preşedinta acestei ţări cu 2,6 milioane de locuitori.
Chişinăul se teme de o ascensiune a dezinformării odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale şi unui referendum pe tema aderării la Uniunea Europeană (UE), prevăzute în toamnă, după deschiderea negocierii de aderare a Moldovei la UE.
Presiuni din partea Rusiei
Potrivit unor experţi, Rusia, nemulţumită de faptul că Chişinăul se îndreaptă către UE, foloseşte regiunea separatistă moldoveană Transnistria pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor moldovene.
La sfârşitul lui februarie, separatişti proruşi din Transnistria au cerut Rusiei „măsuri de protecţie” împotriva „presiunii sporite” pe care o exercită, acuză ei, Republica Moldova. Însă „situaţia în Transnistria este stabilă”, susţine Maia Sandu.
„Acest «apel» (al separatiştilor proruşi moldoveni) apare într-o perioadă în care regimul de la Tiraspol a cerut atât Rusiei, cât şi UE, Organizaţiei Cooperării şi Dezvoltării Economice (OCDE) şi ONU bani, dar nu şi o susţinere militară”.
Ea dă asigurări că un număr „considerabil de persoane” din această regiune a „cerut paşaport” moldovean, de la începutul Războiului din Ucraina.
„Azi, 90% dintre transnistreni deţin acest paşaport. Asta înseamnă că ei înţeleg importanţa păcii şi că vor să-şi lege viitorul de Republica Moldova. Am văzut, de asemenea, mulţi bărbaţi tineri venind la Chişinău, pentru a evita să fie înrolaţi în armata rusă”, mai susţine Maia Sandu.