„M-am născut și am crescut sub apăsarea imperiului totalitarist sovietic. Acel regim își izola supușii de restul lumii și ne mințea zi de zi, pretinzând că Vestul voia să pornească la război contra noastră. Ne interzicea să ne folosim limba maternă și îi reducea la tăcere pe cei ce cutezau să spună ceea ce gândeau. Alegerile erau o farsă, iar conducătorul se schimba numai atunci când murea predecesorul lui. Acel regim a ucis și a spulberat destinele a milioane de oameni”, scrie Maia Sandu, în editorialul publicat de WSJ, titrat „Lupta Ucrainei protejează libertatea țării mele. Putin este hotărât să zdrobească democrația și în Moldova”.

„Copilăria mea se află într-un contrast izbitor cu viitorul liber și pașnic pe care ni-l dorim pentru țara noastră, Moldova. Generația mea e liberă să-și construiască acea viață care bunicilor și părinților noștri le-a fost refuzată”, subliniază lidera de la Chișinău.

Însă asupra acestui viitor luminos planează amenințarea Kremlinului, hotărât să ne zdrobească tânăra democrație și să readucă la viață imperiul defunct. Crima noastră, din perspectiva lui, e credința în libertate: libertatea de a ne lua propriile decizii și de a ne clădi viitorul european.

Maia Sandu:

„Pentru regimul Putin, libertatea e ceva ce trebuie suprimat”

„Pentru regimul Putin libertatea e ceva ce trebuie suprimat”, insistă Sandu, care susține că Rusia poartă concomitent trei războaie:

  • o invazie cumplită în Ucraina, vecina noastră;
  • un război hibrid de interferență și dezinformare împotriva lumii libere;
  • un război de represiune pe propriul teritoriu, simbolizat acum de uciderea lui Aleksei Navalnîi.

„Înșelăciunea și ipocrizia fac parte din natura acestui regim. Amintiți-vă cum a negat Putin că va invada Ucraina – până când a făcut-o”, adaugă Maia Sandu.

„Cei mai înalți comandanți militari ai lui vorbesc fățiș despre smulgerea unui coridor terestru până la Moldova. Atât timp cât Ucraina își va apăra teritoriul, acel plan nu va fi decât un vis iluzoriu. Rusia caută în schimb să-mi controleze țara folosindu-se de o varietate de unelte și interpuși. În arsenalul ei se regăsesc energia, șantajul, campaniile de dezinformare, interferențele în alegeri, ba chiar și, după cum am descoperit noi, tentativa de a orchestra o lovitură de stat. Rusia ne violează cu consecvență statutul de țară neutră, staționând ilegal trupe într-o parte a teritoriului nostru, regiunea Transnistria”, completează președinta Republicii Moldova.

Ea subliniază că, pe fondul acestor amenințări, „SUA au fost alături de noi în timp ce continuăm să ne construim apărarea și să ne consolidăm democrația. Îi suntem profund recunoscători poporului american pentru generozitatea sa”.

Ea militează pentru „mai mult ajutor pentru Ucraina pentru a-i ține piept Rusiei revanșarde. Încetarea sprijinului n-ar face decât să-i confere noi puteri lui Putin pentru a captura Kievul și a porni apoi mai departe. El trebuie să fie oprit”.

Armele americane și europene i-au permis Ucrainei să fie la înălțime – și, în consecință, să protejeze și pacea din Moldova.

Maia Sandu:

„Dacă sprijinul pentru Ucraina e costisitor, absența lui va fi chiar mai costisitoare. Menținându-și ajutorul pentru Kiev, Washingtonul ar transmite un mesaj limpede: e alături de cei care luptă pentru libertate, dreptate și democrație”, a conchis Sandu.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News