„Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 30 de ani. Resursele energetice sunt folosite ca armă împotriva democrației. Conectarea la ENTSOE a fost un adevărat colac de salvare. Mulțumim țărilor membre care ne-au ajutat și în special României, datorită căreia avem energie electrică”, a transmis președinta Republicii Moldovei.
Dintre cele 250 de milioane de euro oferite de Comisia Europeană, 200 de milioane de euro au fost oferite pentru achiziția de gaze, iar alte 50 de milioane drept suport bugetar.
„Noi ne vom asigura că facem tot posibilul ca să faceți față acestei crize. Iată de ce am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru R. Moldova. 200 de milioane de euro vor fi acordați în caz de necesitate ca R. Moldova să-și acopere nevoile de gaz. Dintre aceștia, 100 de milioane vor fi granturi, iar 100 de milioane – împrumuturi, disponibile de la 1 ianuarie 2023”, a spus președintei Comisiei Europene.
Uniunea Europeană a oferit deja Republicii Moldova, în luna august, 75 de milioane de euro pentru resurse energetice.
Statele Unite au mai oferit ajutoare de 50 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova, inclusiv pentru achiziții de curent electric, iar Germania a oferit 40 de milioane de euro. R. Moldova a mai obținut un împrumut de 300 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziția de gaze din surse alternative celor rusești.
La mijlocul lunii octombrie, România și Moldova au semnat un contract prin care încep exporturile de energie electrică, întrucât Moldova se confruntă cu o penurie de energie din cauza războiului din Ucraina și a reducerii livrărilor de gaze ale Gazprom. Oficialii de la Chișinău atrag însă atenția că prețurile plătite pentru aceste livrări sunt de cinci ori mai mari decât plătea anterior.