„Acest război la hotarul Republicii Moldova reprezintă un risc pentru toţi, în special pentru regiunea noastră şi mai ales pentru Republica Moldova, care este cea mai fragilă, cea mai vulnerabilă. Nu vedem riscuri imediate, iminente la adresa securităţii statului nostru, dar aceste riscuri există şi situaţia depinde de ce se va întâmpla în continuare în Ucraina”, a declarat Maia Sandu, potrivit news.ro.
Președinta Republicii Moldova a comentat şi contextul în care au loc demersurile privind aderarea la UE.
„Republica Moldova şi-a declarat de nenumărate ori intenţia de a depune cererea. Am făcut acest lucru într-un context dramatic, este adevărat şi am făcut acest lucru acum pentru că vrem să fim auziţi că ne dorim să rămânem parte a lumii libere. Dar în orice caz aceasta este calea pe care Republica Moldova urma să meargă şi va merge în continuare”, a spus Maia Sandu.
Ea a mai precizat că Republica Moldova va face tot ceea ce este posibil pentru a obţine o decizie pozitivă în vederea obţinerii statutului de candidat la Uniunea Europeană.
Republica Moldova, pe drumul spre aderarea la UE
Declarațiile sale vin în contextul în care Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE cu condiţia să realizeze „reforme importante”, a anunţat vineri, 17 iunie, preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.
Avizul va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.
Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova au avut astăzi, 18 iunie, o şedinţă comună la Chişinău. Legislativul de la Bucureşti a fost reprezentat de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, de mai mulți senatori şi deputaţi. Cele două parlamente vor adopta o Declaraţie comună.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina