Republica „Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat Maia Sandu în prima sa reacție legată de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

„Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a denunțat ea, referindu-se cel mai probabil la oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția din Republica Moldova.

„Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a afirmat Maia Sandu, care urmează să se dueleze în turul doi cu candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

Republica Moldova a organizat duminică alegeri prezidenţiale şi un referendum pro-UE ale căror rezultate preliminare au luat prin surprindere, pentru că nu reflectă ceea ce indicau sondajele.

Un sistem fără precedent de manipulare a votului dirijat dinspre Rusia a fost descoperit cu câteva săptămâni înainte de organizarea alegerilor. Circa 130.000 de oameni au fost plătiți să voteze împotriva referendumului și pentru candidatul preferat al Rusiei, care urma să fie anunțat cu o zi înainte de alegeri.

Urmărește-ne pe Google News