In urma nenumaratelor cazuri in care semeni de-ai nostri au fost muscati, mutilati sau omorati de caini cu sau fara stapan, acestia sunt pe cale de a deveni dusmani ai omului. La un an de la moartea japonezului muscat de un caine vagabond in centrul Capitalei, o femeie a fost ucisa in Hunedoara de dulaii unui vecin. Pentru a afla ce masuri trebuie sa luam daca suntem atacati, ne-am adresat unui specialist. Sunt sau nu violenti maidanezii?
Fizicianul Florian Irimiea e coordonatorul proiectului ”Caini pentru oameni”, initiat de Fundatia Vier Pfoten din Bucuresti. Are in grija lui opt patrupede comunitare, toate dresate de el si vrea sa demonstreze ca aceste animale pot fi de mare ajutor daca stii sa te porti cu ele si sa le intelegi. In fiecare vineri, el aduce cainii la Centrul de zi “Aurora”, un complex de servicii pentru copiii cu dizabilitati, din sectorul 3. Aici vin la recuperare si kinetoterapie, in fiecare zi, 20 de tineri, adolescenti si copii, cu varste cuprinse intre 6 luni si 25 de ani. ”Zooterapia face minuni in astfel de afectiuni grave, ne spune dresorul Florin Irimiea.
„Zooterapia face minuni in bolile grave”
La centrul „Aurora” sunt multi copii care au Sindromul Down, autism si retard mintal. Prietenia lor cu acesti caini comunitari e extraordinara, comportamentul si starea lor psihica s-au schimbat foarte mult in ultimele sase luni, ii vad zambind, sunt fericiti, unii dintre ei au inceput sa comunice cu cei din jur, terapia cu catei ii ajuta sa se exteriorizeze. Nu mai sunt agitati. Azi i-am adus doar pe Tibi, un caine pe care l-am salvat de la o groapa de gunoi din Craiova, pe Negruta si Lisa. Ceilalti cinci sunt in tabere de pregatire.”
Andu are 20 ani si, la inceput, avea o adevarata fobie cand intalnea un caine. Tipa, plangea, tremura, se ascundea. Acum il iubeste la nebunie pe Tibi, care e cel mai bun prieten al lui. Cainele se apropie de tanar si-i linge mainile cu limba lui calda. Il priveste atent in ochi, ca un om. Parca ar sti ca baiatul e suferind si, din inima sa mare, de catel gasit la groapa de gunoi, vrea sa-i ofere o farama de dragoste. La randul lui, tanarul incearca sa-l cucereasca, mangaindu-l si recitandu-i cu dificultate, direct in urechea ciulita, cateva versuri. Tibi da din coada, semn ca a inteles tot si latra scurt de doua ori.
Toti acesti maidanezi, inteligenti, dresati ca la carte, stiu sa caute un obiect, sa-l aduca stapanului, sa dea respectuos labuta, sa sara peste obstacole sau sa… rada. In felul lor. Florin Irimiea vrea sa organizeze, pe viitor, o scoala gratuita de dresaj, unde toti cei care au caini sau vor sa adopte pot veni aici ca sa ia lectii. Florin Irimiea mai spune ca omul trebuie sa anticipeze reactia unui catel. ”Îl poti recunoaste ca e agresiv dupa atitudine: maraie, isi lasa urechile in jos, arata coltii, blana se zburleste. Chiar daca incepe sa latre sau „sa se dea” la glezne, trebuie sa mergi mai departe, sa nu-l bagi in seama.
Cainii comunitari sunt inteligenti, adaptabili, mai usor de dresat decat cei de rasa. Maidanezii traverseaza strada pe la trecerea de pietoni sau numai la culoarea verde a semaforului. Unii asteapta autobuzul, se urca in el, calatoresc cateva statii, apoi coboara undeva anume, de parca acolo ar avea o intalnire foarte importanta. Dresorul Florian Irimiea crede ca maidanezul, pe care il intalnim adesea pe strada, nu sare la om decat in situatii speciale: cand simte miros de alcool sau persoana respectiva induce un sentiment de nesiguranta, daca ii este calcat teritoriul, e in calduri ori daca o catea are pui. Gradul de agresivitate mai este dat si de nivelul testosteronului din organismul animalului, furnizorul principal fiind testiculele. Daca e castrat, se va cuminti. De obicei, comunitarii musca de glezna sau de pulpa si ataca de teama. Vor sa se apere.
Nu deranjati un caine care mananca!
Un caine poate sa fie ostil din cauza amintirilor pe care le are in urma contactelor cu oamenii: a fost lovit cu piciorul, a primit ciomege pe spinare. Dresorul Florin Irimiea (foto) are cateva sfaturi care ar putea sa foloseasca celor care intalnesc un caine.
-Nu trebuie sa va apropiati de el si, mai ales, nu-l atingeti. Aratati-i dosul mainii inchise, vorbiti-i calm si bland. Daca se retrage sau maraie, nu insistati!
-Cainii au auzul mult mai fin decat al omului si ii enerveaza zgomotele puternice. Devin agresivi.
– Nu atingeti un caine legat in fata unui magazin; e trist si revoltat pentru ca stapanul lui l-a lasat singur. S-ar putea sa va muste.
-Nu atingeti un catel atunci cand se ascunde dupa o mobila sau sub vreo masina parcata. Daca animalul face acest lucru, inseamna ca vrea sa stea linistit si se va supara daca este deranjat.
– Nu aruncati cu pietre dupa el, nu-l loviti cu piciorul. Niciodata nu trebuie sa incercati sa scapati cu fuga! Chiar daca animalul va alearga din joaca, urmarirea il excita si poate trezi in el instinctele de vanator.
– Nu deranjati niciodata un caine care mananca! Iritat, animalul nu va ezita sa muste orice fiinta care se apropie de strachina lui.
10.925 de bucuresteni muscati intr-un an
Multi bucuresteni nu sunt multumiti de masurile luate de Primaria Capitalei si se plang ca fara nici un motiv sunt atacati pe strazi de caini comunitari. Numai in cursul anului 2006, 10.925 de bucuresteni au fost muscati pe strada.
La Spitalul de Boli Infectioase ”Matei Bals” se prezinta zilnic zeci de bucuresteni, pentru a-si face vaccinul antirabic. “Martea trecuta mergeam prin zona Mantuleasa si un maidanez s-a repezit la mine fara sa-i fac nimic. M-a muscat de picior si acum, om batran, ma plimb prin spitale sa ma tratez. Am ajuns sa ne ferim mai mult de maidanezi decat de talhari”. ne-a spus bucuresteanul Trandafir Adrian, de 64 de ani. “Eram in piata Militari, faceam cumparaturi cand un caine vagabond m-a muscat de gamba. Nu-i facusem absolut nimic. A venit pe la spate. Mi-a fost foarte frica. Noroc ca am avut pe mine o pereche de blugi mai grosi si nu a putut sa-si infiga coltii mai adanc”, ne-a marturisit si Sirbulescu Lavinia, de 21 de ani.
O veste e totusi imbucuratoare, daca putem sa spunem asa: numarul bucurestenilor muscati de maidanezi e in scadere fata de anii precedenti. “Statisticile noastre arata ca in 2006 au fost agresati de caini doar 10.925 de oameni”, ne-a spus Maria Mardarescu, doctor la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”. Medicul aminteste ca vaccinul antirabic e administrat gratuit.
Cronica incidentelor in care animalele au reactionat violent
29 ianuarie 2006 – Hajima Hori, un om de afaceri japonez, a fost muscat mortal de un caine maidanez in plin centrul Capitalei, aproape de Piata Victoriei.
23 mai 2006 – La periferia comunei Brad, judetul Hunedoara, Geanina Ioana Chiurca, o fetita de 7 ani, a fost pur si simplu desfigurata de o haita de 9 caini, fiind internata in stare grava la chirurgie plastica. Medicii i-au pus nu mai putin de 200 de copci pentru a-i inchide ranile.
29 septembrie 2006 – Un copil de 7 ani, din municipiul Petrosani, a fost atacat de caini in centrul orasului, in timp ce se indrepta spre scoala. In urma incidentului a fost internat in spital.
23 octombie 2006 – Dumitru Agape, de 55 de ani, din Bucuresti, a fost muscat de testicule, fiind necesara o interventie chirurgicala complexa.
29 ianuarie 2007 – Elisaveta Crisan, de 68 de ani, din comuna Vata de Jos, jud. Hunedoara, a decedat dupa ce a fost muscata de cainii unui vecin.