Câinele care a omorât-o pe Denisa, căsăpit
O furie oarbă i-a cuprins pe părinţii copilei de doar cinci ani din Răcari, Bacău, care a murit, zilele trecute, după ce a fost muşcată de un câine turbat.
Irina Varga, mama micuţei Denisa, a fost şocată când a aflat că vinovaţi de moartea copilei ei ar fi chiar medicii care ar fi trebuit să îi facă şi un vaccin antirabic la sfârşitul anului trecut, când aceasta a fost muşcată de un câine. De altfel, doctorii care s-au ocupat de caz sunt cercetaţi. “Fetiţa a ajuns, pe 17 decembrie, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, iar persoana care o însoţea a declarat că a fost muşcată de câine cu o zi înainte. Medicul de gardă şi cel de la chirurgie infantilă, care s-au ocupat de ea, au făcut toaleta plăgii şi au suturat-o, apoi vaccinul antitetanos, dar nu şi antirabicul. În 72 de ore de la muşcătură trebuia iniţiat tratamentul antirabic”, a declarat dr. Marin Bustuc. Direcţia de Sănătate Publică a sesizat Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii în legătură cu acest caz.
Mai mult, mama copilei ne-a povestit că soţul ei nu a mai suportat să vadă animalul. “A omorât câinele, nu a mai vrut să-l vadă. Mâine (n.r. – azi) trebuie să ne îngropăm copilul”, a povestit Irina Varga.
În Bulgaria îi spânzură ca să-i scape de rabie
Portalul LiveLeak a făcut publice câteva clipuri ce prezintă o metodă folosită de ţăranii bulgari pentru a scăpa câinii de rabie. Este vorba despre un ritual care are loc an de an în luna mai şi care presupune legarea câinilor într-un fel de ştreang răsucit. Animalele sunt apoi ridicate deasupra unei căldări cu apă. Ştreangul se roteşte până când câinii cad în apă, după care sunt ajutaţi să iasă. Este o metodă nedureroasă pentru animale şi eficientă, susţin bulgarii. În plus, se pare că este un ritual popular, mulţi amuzându-se pe seama animalelor chinuite.
Ce alte victime au mai făcut
- Un copil de şase ani, din Baia Mare, a fost atacat, ieri, de un câine, chiar când ieşea din curtea unei şcoli. Animalul l-a muşcat de faţă şi de spate, dar din fericire nu a avut nevoie de internare. Câinele a fost tranchilizat şi dus la adăpostul din oraş, în timp ce stăpânul său este cercetat.
- Maidanezii au atacat un băieţel de 12 ani, din Vaslui. Câinii aciuaţi pe lângă o fabrică s-au repezit la copil când el a trecut pe lângă ei. De anul trecut, de când s-a întâmplat nenorocirea, micuţul Mădălin e chinuit de coşmaruri.
- O fetiţă din localitatea hunedoreană Brad şi-a făcut recent transplant de păr după ce, acum 6 ani, pielea de pe cap i-a fost smulsă de maidanezii care au tăbărât pe ea în plină stradă.
Sunt înfometaţi şi periculoşi
Libertatea a scris recent despre faptul că în această perioadă maidanezii umblă în haite şi sunt tot mai agresivi. Pe de o parte, spun specialiştii, de vină pentru acest tip de comportament este hrana, care nu se mai găseşte atât de uşor din cauza zăpezii. Pe de altă parte, la începutul primăverii, femelele intră în călduri şi masculii sunt mai agitaţi şi mai periculoşi. Sfatul specialiştilor este să-i ocoliţi când îi vedeţi.
Salvaţi de la moarte
Parlamentarii social-democraţi şi liberali au contestat la Curtea Constituţională legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, iar magistraţii au decis că eutanasierea nu se înscrie în limitele Constituţiei. Termenul de 45 de zile în care legea putea fi modificată a trecut, iar maidanezii au scăpat. Legea prevedea strângerea maidanezilor şi eutanasierea celor nerevendicaţi trei luni.
Şerban Ionescu, imobilizat din cauza unei boli luate de la căpuşe
Starea de sănătate a actorului Şerban Ionescu continuă să fie critică, în ciuda tratamentului administrat. Actorul s-a pricopsit cu borrelia, o boală luată de la căpuşele purtate de câini, care dă peste cap întregul organism. Şerban nu îşi mai simte mâinile şi de-abia dacă poate face câţiva paşi fără să cadă.
Şerban Ionescu s-a simţit foarte rău anul trecut, iar medicii ridicau neputincioşi din umeri, căci nu reuşeau să-l diagnosticheze: “Am simţit un blocaj în umărul stâng şi am crezut că e o răceală, iar medicul m-a trimis la RMN, spunând că am o problemă cervicală. Abia după ce mi-au făcut mai multe analize, doctorii mi-au zis că e vorba de o căpuşă. În acest moment fac un tratament cu antibiotice. Am borrelia. Este o boală care atacă sistemul nervos sau măduva spinării. Borrelia mai este numită şi boala cu o mie de feţe. Abia mai pot merge”, a declarat Şerban Ionescu, care are nevoie de mai bine de 6 luni pentru recuperare. Nici el şi nici soţia sa, Magda Catone, care este foarte îngrijorată, nu îşi dau seama cum s-a ajuns aici: “Au fost persoane care şi-au găsit căpuşa pe piele şi au scos-o. La Şerban nu a fost aşa, nu ne putem da seama ce şi cum s-a întâmplat. Medicii i-au spus că l-a infestat o căpuşă. Şerban se simte foarte rău, sunt foarte îngrijorată”, ne-a declarat ieri Magda Catone, care zilele acestea se află la Bruxelles. Pentru a se asigura că Şerban e mai bine, ea îl “bombardează” cu telefoane şi cu sms-uri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro