Un virus de la o specie poate intra in celulele altei specii, dar adesea nu infecteaza gazda, sugerand ca este vorba de o blocare a infectiei, ce apare inainte de integrarea virusului in ADN-ul gazdei, se arata in studiul citat de NAS. Initiatorul cercetarii, Paul Bieniasz, si colegii sai au efectuat o serie de experimente privind dinamica infectiei cu HIV sau SIV (virusi asemanatori HIV, dar specifici maimutelor) intr-o serie de celule provenind de la oameni si de la mai multe specii de primate. Celule apartinand primatelor s-au dovedit rezistente fie la HIV, fie la SIV, fie la ambele si au putut fi infectate doar prin adaugarea mai multor particule virale.
Pentru a determina cauzele acestei rezistente, cercetatorii au combinat o celula rezistenta apartinand unei maimute cu una umana susceptibila de a fi infectata si le-au supus contaminarii cu HIV. Celula hibrida a ramas neinfectata, sugerand mai degraba prezenta unui inhibitor decat lipsa conditiilor permisive in celulele maimutelor. O serie de experimente desfasurate in paralel de echipa lui Greg Towers releva ca rezistenta la HIV ar putea fi obtinuta printr-o pre-expunere la SIV si invers, indicand ca ambii virusi pot fi opriti de acelasi factor.
Aceste cercetari pot da informatii privind dezvoltarea diferitelor modele de HIV la primate si pot determina ce virusi au abilitatea „sa sara” de la o specie la alta, ajungand sa infecteze oamenii.