- Organizată de Primăria Capitalei, acțiunea încalcă procedurile de stocare și transport a deșeurilor medicale.
- În plus, DSP nu și-a dat avizul, ci doar a fost informat că începe.
- Copiii nu sunt în risc când se face experimentul, dar ce se întâmplă mai apoi cu plăcuțele a făcut zeci de oameni din cabinetele școlare să tragă un semnal de alarmă, punând la dispoziția Libertății suportul de curs care conține ceea ce epidemiologii susțin că sunt decizii aberante și periculoase.
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, instituție în subordinea Primăriei Capitalei, demarează pe 15 octombrie 2019 campania “Sănătatea e în mâinile tale”. Ea se va derula în toate grădinițele și școlile din Capitală.
„Scopul campaniei este conștientizarea importanței spălatului pe mâini, dar și însușirea acestui comportament igienic care îi poate feri pe copii de numeroase probleme de sănătate, datorate în primul rând transmiterii germenilor prin intermediul mâinilor nespălate”
Motivarea ASSMB:
Nimic greșit până aici, dimpotrivă, educația sanitară e foarte importantă în grădinițe și școli.
Pentru acest an, ASSMB a pregătit o surpriză, respectiv un experiment pentru copiii din 2.984 de clase 0-IV și 1.414 grupe de preșcolari de la toate școlile și grădinițele de stat, care le va arăta că mâinile nespălate sunt sursă de germeni, dintre care unii pot fi periculoși.
“Mai concret, vom folosi la fiecare clasă un set de două plăci cu medii de cultură sterile, Plăci Petri. Un copil va atinge cu câteva degete de la o mână nespălată una din plăcile Petri. Un alt copil se va spăla corespunzător și va atinge a doua placă cu mâna curată”.
După atingerea mediilor de cultură, deși nu există nici un risc, spune ASSMB, cei doi copii se vor spăla pe mâini cu apă și săpun. Copiii nu sunt supuși, într-adevăr, nici unui risc în momentul recoltării.
Problemele încep abia acum.
Libertatea a intrat în posesia suportului de curs pus la dispoziția medicilor și asistenților medicali din școli. Ei au remarcat mai multe probleme, unele majore, după ce le-au scris chiar celor din ASSMB. Câteva dintre probleme s-au rectificat chiar azi, dar procedura continuă să aibă are mari hibe, susține personalul medical din cabinetele școlare.
Iată pașii procesului:
“Plăcile vor fi închise cu capacul și nu vor mai fi deschise ulterior. Capacul se lipește cu bandă adezivă, iar pe spate se va scrie cu markerul un cod de identificare. Exemplu: 28/2/0A înseamnă școala 28 din Sectorul 2, clasa pregătitoare A”.
“Plăcile vor fi duse de asistentele medicale, după orele din fiecare zi, în punctul de colectare stabilit pentru fiecare sector, pentru a fi transportate la un laborator în vederea incubării”
După 3-5 zile (maximum 5 dacă va fi weekend), plăcile vor fi aduse în același punct de colectare pentru a fi preluate de cadrul medical și arătate copiilor.
“Astfel, copiii vor observa diferența de creștere a coloniilor bacteriene între placa corespunzătoare mâinii spălate și cea corespunzătoare mâinii nespălate”.
După vizualizarea de către copii, Plăcile Petri vor fi duse din nou în punctul de colectare, pentru a fi preluate și eliminate ca deșeuri medicale.
“Totul este o nebunie care pune în pericol sănătatea publică”, a declarat pentru Libertatea un om din ASSMB.
“Inițial, cei care au conceput campania prevăzuseră ca Plăcuțele Petri să fie ținute în cabinetele școlare o lună, până când urma să vină o firmă specilizată să le ridice. Total greșit! Acestea sunt deșeuri medicale cu risc de contaminare și trebuie ridicate și distruse imediat de către o firmă specializată”.
Specialistul din ASSMB susține că, după zeci de reclamații din partea celor din școli, instituția primăriei a revizuit procedura, “dar tot o nebunie a rămas. Sunt încălcate grav toate normele de stocare și transport a deșeurilor medicale. Sute de cadre medicale se vor plimba prin tot Bucureștiul, două luni, folosind mijloacele de transport în comun, cu colonii de bacterii în sacoșe”.
“Toate unitățile medicale, cabinete, spitale, clinici, sunt obligate să aibă contract cu o firmă de specialitate pentru a elimina și distruge imediat orice deșeu medical. Să te plimbi cu Plăcuțe Petri prin oraș este inconștiență”
Medic epidemiolog din București
“Direcția de Sănătate Publică București a fost informată abia săptămâna trecută despre această campanie. Medicina școlară este a ASSMB, deci campania este a lor. Nu ne-au cerut nici un aviz”, susține și Cristina Pelin, director DSP București.
Libertatea a contactat și ASSMB și așteaptă un punct de vedere.
Iată informarea transmisă de ASSMB cu detaliile despre campania „Sănătatea în mâinile tale”:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro