Fasole uscată cu cod
Ingrediente: 4 fileuri de cod, două roşii, un ardei iute roşu, o ceapă, sare, piper; pentru garnitură: 200 g fasole uscată, o ceapă, o foaie de dafin, cimbru, o lingură ulei de măsline, piper, sare.
Mod de preparare: se înmoaie fasolea cu o seară înainte în apă rece. Se scurge şi se pune la fiert cu o ceapă, foaia de dafin şi cimbrul. Se fierbe 50 de minute (din momentul când dă în clocot) şi se scurge din nou. Apoi se pune fasolea înapoi în cratiţă, se sărează, se piperează şi se adaugă o lingură de ulei. Se încinge cuptorul la 210 grade. Se spală şi se zvântă roşiile şi ardeiul iute. Se taie roşiile în două. Se curăţă ardeiul şi se taie fâşii. Se curăţă cealaltă ceapă, se taie rondele şi se aşază pe fundul unei forme termorezistente. Peste ele se adaugă fileurile de cod, roşiile, ardei iute. Se pune sare, piper şi se bagă 20 de minute la cuptor. Se serveşte cald, împreună cu salata de fasole.
Ciorbă de peşte cu orez
Ingrediente: 1 kg peşte, o ceapă, un morcov, un păstârnac, o ţelină, douătrei roşii, o ceşcuţă de orez, două linguri de ulei, sare, 1 l borş, pătrunjel.
Mod de preparare: se curăţă peştele, se spală şi se taie. Zarzavatul se curăţă, se spală după care se toacă sau se dă prin răzătoare şi se înăbuşă în cele două linguri de ulei şi câteva de apă. Când s-a înmuiat, se adaugă 3 l de apă şi se lasă să fiarbă 15 minute. Se pun apoi roşiile şi borşul. Se lasă să dea în câteva clocote şi se adaugă orezul, apoi bucăţile de peşte şi se fierbe la foc mic încă vreo 10 minute. Se stinge focul şi se adaugă o mână de pătrunjel tocat.
Chiftele de peşte cu sos tartar
Ingrediente: 1 kg de peşte (file de cod şi somon), o ceapă mare, o jumătate de franzelă, o cană de lapte, un ou, 4 linguri de făină, 4 linguri de ulei, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, sare, piper; pentru sos: două gălbenuşuri fierte tari, o linguriţă de muştar,100 ml untdelemn, o linguriţă oţet sau zeamă de lămâie, o lingură arpagic tocat, un castravete mic în oţet, sare, piper.
Mod de preparare: se dă peştele prin maşina de tocat. Se scoate miezul de franzelă şi se înmoaie în lapte, apoi se stoarce şi se dă şi el prin maşina de tocat. Ceapa tocată mărunt se căleşte în ulei încins, până se înmoaie. Se amestecă ingredientele, se adaugă un ou bătut, sare şi piper, după gust, verdeaţa tocată mărunt. Se formează cu mâna umedă chiftelele, care se dau prin făină şi se rumenesc în ulei fierbinte. Sosul tartar: se zdrobesc ouăle cu furculiţa, se încorporează muştarul şi se toarnă untdelemnul puţin câte puţin, amestecând încontinuu cu o lingură de lemn. Se adaugă oţetul, sarea şi piperul, iar la sfârşit, verdeaţa şi castraveciorul, tăiate fin.