La noapte vom dormi cu o ora mai putin, iar maine va fi  cea mai scurta  zi din an, 23 de ore. Cam acestea ar fi, la prima vedere, consecintele trecerii la ora de vara. Insa, pentru organism, impactul este mult mai complex. Vom deveni irascibili, uituci si debusolati  vreo doua saptamani, pana ne vom adapta, sustine prof. Florin Tudose, seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Pentru ca nu suntem roboti, nu se poate generaliza, fiecare organism  reactioneaza intr-un anume fel dar, potrivit  prof. Tudose, o multime de persoane vor  avea probleme cu adaptarea la schimbarea orei. ‘Cam doua saptamani vor fi critice, in special, primele ore ale diminetii. Treptat, pe masura ce ne vom indeparta de momentul trezirii, ritmul organismului va intra in normal. Ideal ar fi ca  oamenii sa inteleaga fenomenul si sa  mearga seara la culcare  cu o ora mai devreme. De asemenea, in timp, impactul se va atenua, explica  prof. Tudose.  Din punct de vedere medical si biologic,  schimbarea orei nu e de bun augur. Potrivit prof. Florin Tudose, au existat  si voci care au contestat-o direct, deoarece au considerat ca nu e bine sa expui intreaga populatie la un asemenea stres major, dar avantajele economice sunt atat de mari incat nu s-a putut  renunta la aceasta schimbare.

„Primele trei zile vor fi critice”

‘Practic, nu se poate ca aceasta schimbare sa treaca neobservata. Ne confruntam de  doua ori pe an cu acest fenomen, dar trecerea la ora de vara are un impact mai mare decat trecerea la ora de iarna pentru ca oamenii pierd o ora si devin obositi, irascibili. Nu  trebuie sa ne mire daca vreme de  vreo cateva zile vor fi mai multe tamponari, ambuteiaje in trafic, oamenii vor lua  liftul gresit, vor apasa  la alt etaj sau  vor uita sa prezinte la termen niste proiecte. Cred ca in special  in zilele de luni, marti si miercuri vor aparea  astfel de fenomene, dupa care organismul se va adapta si, treptat, lucrurile vor reintra in normal. Ideal ar fi sa avem cu totii o atitudine preventiva.

O ora de  somn in plus  ar putea  preintampina o multime de neplaceri, sustine prof. Tudose.

Si transportul feroviar va trece la ora de vara

Trecerea la ora oficiala de vara nu modifica mersul trenurilor in vigoare. Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de iarna pana in noaptea de 24/25 martie 2007 la ora 3.00, care devine ora 4.00. Dupa aceasta ora (4.00), trenurile vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara. Trenurile de calatori aflate in circulatie intre 3.01 si 4.00 (ora de iarna) vor circula cu intarziere. Pentru aceste trenuri se vor stabili masuri suplimentare pentru reducerea in parcurs a acestor intarzieri. In Romania ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Din 1943, aceasta practica a fost suspendata si reintrodusa in 1979. In prezent, ora de vara se aplica, in fiecare an, in ultima duminica din martie (ora 3.00 devine 4.00) si ultima duminica din octombrie (ora 4.00 devine 3.00).

 
 

Urmărește-ne pe Google News