Orașul cu o populație de aproximativ 217.000 de locuitori din statul vestic Renania-Palatinat poartă povara datoriilor încă de la începutul anilor 90, când autoritățile au contractat un împrumut care a crescut la 1,3 miliarde de euro. În primul an de pandemie, datoriile orașului de pe Rin au crescut cu încă 30 de milioane de euro doar în dobândă.

Dar succesul companiei BioNTech, care are sediul în Mainz, a transformat orașul, după ce fondatorii companiei Uğur Şahin şi Özlem Türeci au lucrat cu gigantul farmaceutic Pfizer pentru testarea şi fabricarea vaccinului în 2020.

În loc de o gaură bugetară estimată în 2021 la 36 de milioane de euro, senatul orașului a anunțat în această iarnă un excedent bugetar de 1,09 miliarde de euro. Cu un alt excedent de 490,8 milioane de euro așteptat în 2022, Mainz speră să-și șteargă datoria rămasă într-un an.

Datorită legilor germane privind secretul fiscal, BioNTech nu a fost denumită oficial ca sursă a ceea ce autoritățile numesc „povestea Cenușăresei”. Dar profitul frumos al companiei care a creat primul vaccin autorizat în vest nu este un secret. În ianuarie-septembrie 2021, BioNTech a realizat profit înainte de impozitare de 10,3 miliarde de euro, din care a plătit 3,2 miliarde de euro în impozite – deși compania are mai multe sedii în Germania și nu a spus către care municipalități s-au dus banii.

Înainte de pandemie, principala contribuție a orașului Mainz pentru omenire a fost tipografia, al cărei inventator, Johannes Gutenberg, a dezvoltat o metodă de tipărire mobilă în oraș în jurul anului 1440.

Primarul orașului Mainz, Michael Ebling, a declarat că dezvoltarea revoluționară a vaccinului a fost de o importanță la fel de remarcabilă. El a spus pentru The Guardian că vrea să folosească banii din impozite pentru a plăti datoriile orașului său, mai degrabă decât să investească în proiecte de infrastructură spectaculoase.

„Crăciunul poate fi aproape, dar pentru orașul Mainz, acum nu este momentul să întocmească liste lungi de dorințe”, a spus Ebling. „Cu siguranță, profitul fiscal va face mai ușor să onoreze celelalte realizări pe care orașul nostru le-a oferit lumii”.

Cu toate acestea, cel mai mare plan al lui Ebling este să se bazeze pe succesul producătorilor de vaccinuri și să transforme Mainz într-un centru biotehnologic global: un teren de 12 hectare lângă sediul BioNTech a fost alocat pentru a dezvolta o clinică universitară și Centrul German de Cercetare a Cancerului.

În următorii 10 ani, orașul speră să creeze 5.000 de noi locuri de muncă, parțial prin atragerea companiilor prin cote mult mai mici ale impozitului pe profit, pe care municipalitățile germane le pot stabili în plus față de cota federală de impozitare a corporațiilor de 3,5%. Mainz intenționează să-și reducă cota de impozit pe profit de la 440 la 310 puncte procentuale, de departe cea mai mică dintre orașele germane cu peste 50.000 de locuitori.

 
 

Urmărește-ne pe Google News