1. Din cartofi

Ingrediente: 2 cartofi, 100 g muştar dulce (fără adaosuri), lămâie, o lingură unt de cocos, o lingură ulei de măsline

Preparare: cartofii curățati de coajă și tăiați se fierb bine de tot în apă cu sare, iar după ce se răcesc  se pun în blender și se se adaugă peste ei muştarul, untul de cocos topit, uleiul de măsline şi puţină zeamă de lămâie. Uleiul de măsline va consistenţa mai fluidă a maionezei.

 

  1. Din avocado

Ingrediente: un avocado; 100 ml apă rece; o lingură muștar; două linguri suc de lămâie; sare; un praf de piper alb; 200 ml ulei de măsline

Preparare: se taie un avocado în jumătate și se scoate miezul cu o lingura. Se pune miezul de avocado cu muștarul, sucul de lămâie și sarea în bolul blenderului. Se adaugă 100 ml apă și se mixează bine până se obține o cremă fină. Apoi se completează cu uleiul și se mai mixează o dată. Se asezonează cu un praf de piper alb.

  1. Din lapte de soia

Ingrediente: 200 ml ulei, 100 ml lapte de soia, o linguiță de muștar, zeamă de lămâie, sare, piper

Preparare: se pun toate ingredientele într-un vas vertical îngust (pentru blender). Se introduce blenderul de mână  la baza vasului (putere minimum 600 W) și se pornește câteva secunde, apoi se ridică încet spre suprafață. Maioneza e gata. Se poate folosi ca orice maioneză. Dacă vrei îi poți adăuga usturoi sau ardei iute, după gust.

  1. Din amidon și muștar

Ingrediente: două linguri de amidon, 100 ml de apă, două linguri de muștar, suc de lămâie, ulei, piper, sare.

Preparare: se amestecă amidonul cu o lingură de apă, iar restul se pune la fiert și când dă în clocot, adaugă pasta de amidon, amestecând încontinuu. Când s-a îngroșat compoziția, ia vasul de pe foc și lasă-l la răcit. Apoi se adaugă muștarul, sarea, piperul și uleiul treptat, până obții consitența dorită.

  1. Din pufuleți

Ingrediente: o pungă de pufuleți simpli, două lingurițe de muștar, 150-200 ml de ulei, două linguri de apă, suc de lămâie, piper,sare

Preparare: se mărunțesc pufuleții într-un vas, apoi se adaugă două linguri de apă călduță și se amestecă bine până se obține o pastă. Se pune muștarul și sucul de lămâie și se omogenizează compoziția. Se pune uleiul treptat, iar după ce s-a îngroșat pasta se adaugă sare și piper după gust. Pufuleții sunt deja sărați, deci atenție la sare!

  1. Din făină

Ingrediente: două linguri de făină, 1/2 cană apă, muștar, zeamă de lămâie,
ulei de floarea-soarelui
Preparare: se amestecă cele două linguri de făină cu un pic de apă rece până se desface bine. Restul de apă se pune la fiert. Când dă în clocot se toarnă amestecul de făină și apă rece și se ține pe foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă bine (cam 1 minut). Se lasă la răcit și apoi se amestecă cu muștar și zeama de lămâie, apoi se adaugă uleiul, treptat, ca la orice maioneză. Dacă e prea tare se poate pune puțină apă carbogazoasă. Se potrivește de muștar și lămâie si se poate consuma imediat.

Iată și cum faci o maioneza de casa cu ouă

Uite o variantă de maioneza de post cu cartofi!

Urmărește-ne pe Google News