„Toată lumea se teme de această iarnă”
Situația stringentă a prețurilor la energie, în Europa, afectează cel mai mult persoanele vulnerabile, iar unele dintre cele mai expuse la risc sunt cele 12 milioane de romi, se arată în materialul Politico.
În acest timp, Uniunea Europeană se străduiește să găsească o soluție pentru a limita majorarea prețurilor la gazele naturale, care a dus la creșterea în spirală a prețurilor la energie. Aceste facturi mai mari reprezintă un dezastru pentru persoanele care trăiesc deja la limita supraviețuirii.
„Toată lumea se teme de această iarnă și de aceste vremuri grele”, a declarat Lorand Csurkuj Kalaman, un rom în vârstă de 42 de ani din regiunea Maramureș, din nordul României, cu cinci copii, care spune că facturile sale lunare depășesc venitul său lunar de 550 de euro.
„Mă afectează foarte tare”, a spus el, adăugând că familia sa se bazează pe lemne de foc pentru încălzire și că nu a primit niciun sprijin din partea autorităților locale, deși a depus documentele necesare.
Populația romă din Europa se pregătește pentru cea mai grea iarnă din ultimele decenii, în condițiile în care mulți membri ai acestei comunități nu beneficiază de sprijin din partea statului și nu-și pot permite să plătească prețurile foarte mari la energie.
În timp ce comunitatea romă din Europa de Vest se confruntă, în principal, cu probleme legate de accesibilitate și cu un acces limitat la ajutor guvernamental, mulți dintre cei din Europa Centrală și de Est pot avea dificultăți în ceea ce privește accesul la rețeaua electrică, iar unii recurg la arderea gunoiului; experții se tem că oamenii ar putea muri de frig.
43% dintre romi nu își pot plăti facturile la utilități
Romii din Europa se confruntau deja cu rate de sărăcie energetică mai mari decât media – apoi a venit criza energetică legată de războiul Rusiei din Ucraina. Prețurile medii ale facturilor de consum în Europa au crescut cu 49% pentru electricitate și cu 60% pentru gaz, în noiembrie, față de anul trecut.
„Punctul de plecare este deja mult mai scăzut în rândul romilor, care se numără printre cei mai vulnerabili din Europa”, a declarat Zeljko Jovanović, director al Biroului pentru Inițiative pentru Romi din cadrul Open Society Foundations, adăugând că majoritatea romilor se luptă pentru a-și menține locuințele calde iarna.
Aproape jumătate dintre romii din Europa sunt clasificați ca fiind „săraci care muncesc”, ceea ce înseamnă că se află la limita sărăciei, a spus Jovanović, 43% dintre aceștia neputându-și permite să plătească utilitățile, în timp ce 10% nu au acces deloc la electricitate.
„În Occident… sănătatea și inegalitățile vor crește masiv”, a declarat Jonathan Lee, de la grupul de advocacy juridic trans-european Centrul European pentru Drepturile Romilor. „În Europa de Est, acest lucru se va înrăutăți în mod catastrofal fără nicio intervenție”.
În Europa Centrală, aproximativ o treime dintre romi trăiesc în zone segregate și mulți lucrează în economia informală, a spus Jovanović, ceea ce face dificil pentru mulți dintre ei să aibă acces la programele de sprijin guvernamental sau să își permită facturi de energie foarte mari.
„Romii ard gunoaie sau orice găsesc pentru a-și putea menține casele calde… iar în această iarnă, acest lucru s-ar putea întâmpla și mai mult”, a spus Jovanović, acest lucru putând avea consecințe grave precum asfixierea.
Cum arată situația din România
În România, de exemplu, cele două milioane de romi câștigă cu 40% mai puțin decât salariul mediu, potrivit lui Alin Banu, coordonatorul național al ONG-ului local de romi Aresel, care adaugă că facturile medii la utilități sunt acum aproximativ duble față de ceea ce primește o familie de la stat în fiecare lună.
Obținerea unui sprijin suficient de la stat în această iarnă va fi un colac de salvare crucial pentru romii din țară, pentru care aceasta este acum „o chestiune de viață și de moarte”, a spus el.
Guvernul României a declarat că „oferă sprijin pentru încălzirea locuinței tuturor cetățenilor care au nevoie de el… indiferent de etnia lor”, inclusiv un ajutor de până la 418 euro pe persoană, iar Bucureștiul „a luat măsuri pentru a reduce impactul negativ al crizei, cum ar fi limitarea prețurilor excesiv de mari la lemnul de foc”.
Serbia: zeci de familii rămase fără electricitate, mai bine de jumătate de an
Romii se confruntă cu vremuri grele în întreaga regiune. În Serbia, unde există aproximativ 500.000 de romi, organizația locală non-profit Opre Roma Serbia a ajutat la organizarea de proteste regulate în numele unei comunități de romi față de lipsa de acțiune a autorităților locale, care a lăsat zeci de familii fără electricitate timp de șapte luni.
„O mulțime de copii răcesc din cauza vremii”, a declarat Jelena Reljić de la Opre Roma Serbia. „Nici măcar nu-mi pot imagina cât de greu este pentru ei să trăiască efectiv fără electricitate”.
Ministerul Energiei din Serbia semnalează acum că ar putea conecta rezidenții la rețea, potrivit organizației caritabile.
Familiile de romi fără conexiuni regulate la rețea pot cumpăra uneori electricitate în mod ilegal de la vecini și pot ajunge îndatorați prin împrumuturi de la cămătari. Toate acestea înseamnă că „scenariul tragic” al creșterii numărului de romi care mor de frig în această iarnă este „foarte posibil”, a spus Banu.
Fisurile din sistem
În Europa de Vest, „multe comunități trăiesc în condiții relativ mai bune”, a declarat Lee de la European Roma Rights Centre.
În Marea Britanie, aproximativ patru din cinci romi stau în locuințe permanente, mai degrabă decât să fie nomazi, dar „situația generală a locuințelor pentru romii din Marea Britanie este că aceștia trăiesc în zonele mai sărace, expuși la supraaglomerare”, a declarat Mihai Călin Bica, coordonator de politici la ONG-ul Roma Support Group, cu sediul la Londra.
Nicoleta, o mamă singură și menajeră romă în vârstă de 41 de ani, care locuiește într-un apartament cu un dormitor în nordul Londrei, spune că are datorii de peste 400 de lire sterline la proprietar, după ce a folosit banii de chirie pentru a plăti facturile la energie.
„Nici măcar nu-mi amintesc când am folosit ultima dată cuptorul”, din cauza creșterii costurilor energiei, a spus ea. „Lucrez trei, patru zile pe săptămână și abia supraviețuiesc”.
Un sondaj realizat în noiembrie de ONG-ul scoțian Romano Lav a constatat că 91,5 la sută dintre romii din zona Govanhill din Glasgow se află într-o situație mai proastă decât în urmă cu șase luni, în timp ce 86 la sută se tem să nu rămână fără bani pentru mâncare – chiar dacă primesc o reducere de 66 de lire sterline la facturile de energie în cadrul programului britanic de sprijin pentru energie.
Dintre romii nomazi care locuiesc în campinguri, aproximativ o treime din sud-estul Angliei nu pot avea acces la sprijinul pentru facturile de energie, deoarece acesta necesită un contract direct cu un furnizor de electricitate – și adesea autoritatea locală este singurul contractant în campinguri, potrivit lui Abbie Kirkby de la organizația non-profit Friends, Families and Travellers.
Și deoarece 97% dintre aceste locuri nu au acces la rețeaua de gaze, oamenii se bazează, în schimb, pe butelii de gaz – iar aceste prețuri au crescut și ele, a spus ea.
Cu lunile de iarnă care ne așteaptă, „criza nu este încă acolo”, a spus Kirkby, adăugând: „Va fi un an foarte dificil pentru familiile de romi și de nomazi”.