Asta pentru că, din noiembrie temperaturile medii lunare au tot scăzut, iar potrivit cifrelor Administrației Naționale de Mateorologie (ANM), decembrie a fost și mai friguroasă. Frigul de afară se traduce pentru români prin facturi mai mari la încălzire spun specialiștii.
„Dacă temperatura medie exterioară o să difere cu un grad Celsius de exemplu, asta s-ar vedea, în facturile la cotele de încălzire cu 6% mărită. Deci dacă în noiembrie am avut temperatura medie de 6,1 grade, iar pe decembrie vom avea o temperatură medie de 2 grade, vedeți că deja o să fie o creștere consistentă a facturii la încălzire. Facturile pe ianuarie vor veni de abia pe 10 februarie, iar zilele acestea trebuie să apară cele de pe decembrie. Acestea fiind spuse, nu trebuie să ne sperie un vârf de temperatură o zi sau două, așa cum au fost în această lună, dar și ele influențează foarte mult”, a declarat pentru Libertatea, Mihai Mereuță, președintele Ligii asociațiilor de Proprietari, Habitat.
Cum au evoluat temperaturile medii
Toate marile orașe au întregistrat scăderi de temperaturi astfel că nicăieri în România facturile la încălzire nu vor scădea zilele acestea.
În București, în decembrie, au fost peste temperatura medie lunară a depășit 2 grade Celsius. Și în Constanța, Iași și Galați, la fel. În schimb, în Brașov, aceasta a fost între minus 5,9 și minus 4 grade. La Cluj Napoca și Târgu Mureș, între minus 3,9 și 2 grade, iar în Timișoara și Craiova au fost între minus 1,9 și 0 grade.
Astfel că, luând în calcul o majorare a facturii la încălzire cu 6% la fie care grad care va scădea, dacă în noiembrie am plătit 100 de lei la încălzire, iar de atunci până în decembrie a scăzut temperatura medie cu 3 grade, asta înseamnă că facturile de luna aceasta (echivalente cu consumul din decembrie) vor fi mai mari cu 18%, adică vom mai plăti încă 18 lei. La o factură de 200 de lei, costurile cresc cu 36 de lei.
Cum o bună parte din pensionari vor avea de câștigat la pensie până în 48 de lei, ei bine aceștia vor acoperi, cel mai probabil, plusul venit la factura de încălzire. În condițiile în care acum se emit facturile, dar la proprietari ajung de abia după 20 sau 25 ale lunii.