Proiectul de act normativ inițiat de Ministerul Muncii și aprobat de Guvernul condus de Nicolae Ciucă astăzi, 26 august, prevede că se va acorda o pătrime „din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”. Mai simplu spus, din luna septembrie, bugetarii vor primi 25% în plus la salariu, din restul rămas neacordat din legea salarizării bugetare.
„În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajat și sunt angajați care vor primi și mai puțin. În afară de personalul medical, care deja știm că este la nivelul din 2022, mai sunt salariați în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 și acei salariați nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo”, a afirmat Marius Budăi la briefingul de presă după ședința de Guvern.
Ministrul Muncii a adăugat că impactul bugetar va fi de 2 miliarde de lei, dar a precizat că cheltuielile cu creșterea salariilor se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat și că „nu există impact suplimentar asupra bugetului pe acest an”.
sunt în acest moment în România, arată cele mai recente date furnizate de Ministerul de Finanțe
Întrebat câte persoane vor beneficia de creșterile salariale, Budăi a răspuns: „În jur de un milion, pentru că de aici trebuie să scădem personalul medical și acele categorii de persoane care deja sunt la nivelul din 2022”.
„Pensiile militare nu sunt pensii speciale”
Cu privire la pensiile militare, ministrul Muncii a precizat că acestea nu sunt pensii speciale. În concluzie, nu pot fi supraimpozitate și nici nu pot fi eliminate.
Vă răspund din respect, dar cu rugămintea ca pe viitor să discutați cu miniștrii de resort, pentru că acolo este nucleul și esența problemei. Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Pensiile militare sunt în conformitate cu reglementările internaționale. Noi suntem membri NATO și vom proceda ca atare, România nu face altfel decât ceea ce se întâmplă la nivel internațional.
Ministrul Muncii, Marius Budăi:
Ministrul finanţelor, Adrian Câciu, a declarat luna trecută că pensiile speciale vor fi impozitate, iar premierul Nicolae Ciucă a susținut tot atunci că pensiile militare nu intră în categoria pensii speciale, prin urmare nu pot fi suprataxate.
9.864 de persoane beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit celor mai recente date comunicate de Casa Națională de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.