„Din 1985 până în 2010 a existat o marjă statistică fierbinte între acceptarea și respingerea evoluției”, a declarat cercetătorul Jon D. Miller de la Institutul pentru Cercetare Socială al Universității din Michigan. „Dar acceptarea (teoriei evoluționiste – n.r.) a câștigat teren, devenind poziția majoritară în anul 2016”, a continuat el.
Examinând datele culese pe o perioadă de mai bine de 35 de ani, studiul a identificat în mod consecvent aspecte ale educației – documentarea în zona științelor civice, urmarea cursurilor universitare în științe și obținerea unei diplome universitare – ca fiind cei mai puternici factori care conduc la acceptarea evoluției.
„Aproape de două ori mai mulți americani au obținut o diplomă de absolvire a facultății în 2019, în comparație cu 1988”, a declarat coautorul studiului Mark Ackerman, cercetător la Michigan Engineering, Școala U-M de Informație și Medicină din Michigan. „Este greu să obții o diplomă de facultate fără a dobândi măcar puțin respect pentru succesul științei”, a mai spus el.
Evoluția teoriei evoluționiste în SUA
Cercetătorii au analizat o colecție de sondaje de la Comitetul Național pentru Știință, mai multe sondaje naționale finanțate de unități ale Fundațiilor de Științe Naționale și o serie de studii axate pe educarea civică a adulților, finanțate de NASA.
Începând cu anul 1985, participanții – adulți americani – au fost rugați să își exprime aprobarea sau dezaprobarea față de următoarea afirmație: „Ființele umane, așa cum le cunoaștem astăzi, s-au dezvoltat din specii anterioare de animale”.
Seria de sondaje a arătat că americanii au fost împărțiți în mod egal cu privire la teoria evoluționistă, din 1985 până în 2007. Conform unui studiu din 2005 privind acceptarea drept validă a aceste teorii, derulat în 34 de țări dezvoltate și condus de Miller, doar Turcia, cu 27%, a obținut un scor mai mic decât SUA.
Dar în ultimul deceniu, până în 2019, procentul adulților americani care au fost de acord cu această afirmație a crescut de la 40% la 54%.
Fundamentalismul religios, principalul obstacol
Studiul actual a identificat în mod constant fundamentalismul religios ca fiind cel mai puternic factor care duce la respingerea evoluției. În timp ce numărul lor a scăzut ușor în ultimul deceniu, aproximativ 30% dintre americani continuă să fie fundamentaliști religioși, conform definiției date fundamentalismului în acest studiu.
Dar, chiar și cei care au obținut cele mai mari scoruri pe scara fundamentalismului religios s-au orientat spre acceptarea evoluției, crescând de la 8% în 1988 la 32% în 2019.
Miller a mai prezis că acest factor, fundamentalismul religios, va continua să împiedice acceptarea publică a teoriei evoluționiste.
„Astfel de credințe nu sunt doar puternice, ci și, din în ce în ce mai mult, politizate”, a spus el, citând un decalaj tot mai mare între acceptarea republicană și cea democratică a evoluției.
Începând cu 2019, 34% dintre republicanii conservatori au acceptat teoria evoluționistă, față de 83% dintre liberal democrați. Studiul este publicat în revista Public Understanding Of Science (Înțelegerea publică a științei – n.r.).