După ce săptămâna trecută nu se mai găsea valută la casele de schimb ale anumitor bănci, o altă situație apare acum în sistemul bancar românesc: cu mici excepții, băncile din țara noastră nu schimbă hrivne ucrainene la ghișee.

„Nu există o piață pentru hrivne”

Nu există nicio directivă în acest sens, însă băncile comerciale vor să se protejeze de posibile pierderi, a declarat o sursă din sistemul bancar.

„Sunt entități private, nu le poate obliga nimeni să schimbe dacă nu vor. Unele nici nu mai au case de schimb valutar”, arată sursa.

Aceasta spune că nici Banca Națională a României (BNR) nu poate interveni, deoarece dacă ar impune un curs anume pentru hrivne, atunci practic s-ar substitui băncii centrale a Ucrainei, iar acest lucru e imposibil.

Conform bancherului, și alte țări din regiune au o problemă similară. „Nu există o piață pentru hrivne”, spune un alt bancher.

Ce spun băncile

Reprezentanții CEC Bank, având cea mai mare rețea teritorială din România, susțin că „nu au un istoric” în schimbat hrivne, astfel că la acest moment nu oferă posibilitatea schimbului valutar din această valută în altceva.

„Încă analizăm. Nu avem un istoric și nici experiență pe hrivne”, au declarat reprezentanții CEC.

La acest moment, în sucursalele CEC nu se pot schimba decât euro, dolari, lire sterline și franci elvețieni.

Nici la BRD, una dintre cele mai mari bănci din România, nu se poate face schimb din hrivne, potrivit informațiilor Libertatea.

„Nicio bancă nu poate în mod normal, pentru că trebuie îndeplinite niște condiții tehnice. O bancă ar trebui să aibă cont în hrivne în Ucraina. Apoi banca din România trebuie să aibă linii deschise cu bănci din Ucraina, dar piața bancară din Ucraina este închisă din ziua primului bombardament. A treia condiție este să poți să duci hrivnele acumulate aici în Ucraina și să îți dea (o bancă de acolo) altceva la schimb. Nu este posibil așa ceva”, arată un bancher.

BCR oferă schimb ca „gest umanitar”

Există însă o bancă ce face astfel de schimburi. În acest moment, refugiații din Ucraina pot să își convertească hrivnele la Banca Comercială Română (BCR), la cursul oficial al BNR, aceasta demarând recent un program umanitar în acest sens.

Noi suntem singura bancă ce schimbă hrivne în cash, doar că o facem ca un gest umanitar, pentru că noi cumpărăm o monedă care se depreciază rapid și nu știm dacă o mai putem vinde. În acest moment este o limită de schimb de 2.000 de lei pe fiecare pașaport în echivalent hrivne, iar din această săptămână suntem nevoiți să scădem la 1.000 de lei.

Cătălin Ioniță, purtător de cuvânt al BCR:

Conversia la bancomat

Mai există însă o posibilitate pentru refugiații care au carduri emise în Ucraina.

Aceștia își pot introduce cardurile în bancomatele anumitor bănci din România și pot scoate lei sau euro, conversia făcându-se automat.

Acest tip de operațiune se poate face la ATM-urile BCR, BRD și Raiffeisen, au precizat băncile pentru Libertatea.

Servicii pentru refugiați

O serie de instituții financiare au anunțat pachete de servicii pentru refugiații ucraineni.

Raiffeisen a anunțat acces fără costuri pentru cardurile refugiaților emise în Ucraina. Aceștia pot efectua plăți la POS-urile băncii și retrageri de numerar de la ATM/MFM-uri. De asemenea, aceștia au posibilitatea deschiderii unui cont curent în lei cu card de debit atașat.

Și BRD a anunțat un pachet de servicii bancare pentru refugiați: deschiderea de conturi în lei fără comisioane, emiterea de carduri, retrageri de bani de la bancomate nelimitate și fără comisioane.

 
 

Urmărește-ne pe Google News