Cuprins:
Britanicii regretă Brexitul
Aproape 54% dintre susținătorii Brexitului și 68% dintre toți britanicii ar susține această schimbare, indicând o modificare semnificativă în opinia publică.
Motivul? Invazia Ucrainei de către Rusia și alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA au „schimbat fundamental contextul” relațiilor UE-Marea Britanie, arată raportul grupului de reflecție al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).
Britanicii își doresc acces la piața unică, liberă circulație pentru cetățenii UE și din Marea Britanie pentru a călători, a trăi și a lucra peste granițe.
Astfel, potrivit sondajului, există „un consens remarcabil” în rândul cetățenilor din Marea Britanie și din cele mai populare cinci țări UE (Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia) pentru o relație mai strânsă între Regatul Unit și Uniunea Europeană.
„Există un consens remarcabil de ambele părți ale Canalului că este timpul potrivit pentru o reevaluare a relațiilor UE-Marea Britanie”, a concluzionat raportul.
Majoritatea respondenților din Marea Britanie consideră că o cooperare mai strânsă ar întări economia, securitatea și ar ajuta la gestionarea migrației. Mai mult, o relație mai apropiată dintre UE și UK ar ajuta în abordarea schimbărilor climatice, ar permite Ucrainei să facă față Rusiei și Marii Britanii să facă față SUA și Chinei, consideră respondenții.
Peste 9.000 de persoane din Regatul Unit și din cele cinci țări au răspuns chestionarului.
Restabilirea relațiilor cu UE
Raportul arată că Regatul Unit și UE ar trebui „să acționeze în forță și rapid” pentru restabilirea legăturilor, având în vedere contextul actual.
„Atât UE, cât și Regatul Unit sunt foarte vulnerabile în fața evenimentelor globale predominante, iar restabilirea relațiilor este cel mai eficient mod de a face ambele părți mai puternice”, precizează studiul.
În ciuda reticenței guvernelor, opinia publică de ambele părți ale Canalului solicită o resetare ambițioasă a relațiilor post-Brexit.
Concret, 55% din alegătorii britanici ar sprijini o relație mai strânsă cu UE, în timp ce 10% preferă legături mai îndepărtate și 22% doresc să le păstreze așa cum sunt acum.
În UE, opiniile au fost mai împărțite: 45% dintre germani au spus că doresc relații mai strânse cu Marea Britanie, precum și 44% dintre polonezi, 41% dintre spanioli, 40% dintre italieni și 34% dintre francezi.
„Este important să recunoaștem că Brexit și viitoarea relație Regatul Unit-UE contează mai mult pentru respondenții din Marea Britanie decât pentru cetățenii altor state. Dar există permisiunea largă din partea publicului european de a reforma relațiile”, se precizează în raport.
„Ar putea exista scepticism cu privire la condițiile speciale pentru Regatul Unit în rândul oficialilor și guvernelor UE, dar sondajul nostru sugerează că opinia publică este mai pragmatică.”, mai adaugă sursa citată.
„Au nevoie unii de alții”
Pentru cetățenii UE, cele mai importante motive pentru a colabora mai strâns cu Regatul Unit au fost consolidarea securității blocului și a face față SUA și Chinei.
„Alegerea lui Donald Trump și invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin au lovit politica britanică și europeană ca o dublă lovitură de ciocan”, a declarat directorul ECFR, Mark Leonard, autorul raportului.
„Diviziunile din epoca Brexit s-au estompat și cetățenii europeni și britanici își dau seama că au nevoie unii de alții pentru a fi mai în siguranță. Guvernele trebuie acum să ajungă din urmă opinia publică și să ofere o resetare ambițioasă”, a mai spus acesta.