Majoritatea ucrainenilor chestionați de un sondaj de opinie (64%) susține căutarea unui compromis în negocierile cu Rusia, ca o modalitate reală de a pune capăt războiului.
Însă cei mai mulți ucraineni spun în același timp că Kievul ar trebui să facă tot posibilul pentru a prelua controlul teritoriilor ocupate Donbas și Crimeea, arată sondajul realizat de Grupul Sociologic Rating în perioada 12-13 martie.
Astfel, 80% dintre ucrainenii chestionați cred că Kievul ar trebui să folosească toate oportunitățile pentru a returna Crimeea ocupată și anexată de Rusia înapoi sub controlul Ucrainei.
13% dintre cei chestionați au spus că Kievul ar trebui să accepte trecerea Crimeei sub controlul Rusiei, iar 8% nu au răspuns.
Ce ar trebui să facă acum Ucraina în legătură cu Crimeea?
Anul trecut, 68% dintre ucrainenii chestionați credeau acest lucru, iar în 2014, imediat după anexare, 55% dintre ucraineni voiau asta.
În cazul Donbasului, 86% dintre ucrainenii chestionați au spus că Kievul ar trebui să folosească toate oportunitățile pentru a readuce teritoriul ocupat sub controlul Ucrainei.
9% au spus că Kievul ar trebui să accepte ca Donbasul să rămână sub controlul Rusiei, iar 5% nu au răspuns.
Înainte de război, în 2020, 73% dintre ucraineni spuneau că Kievul ar trebui să facă tot posibilul pentru a readuce Donbasul sub controlul ucrainean.
Ce ar trebui să facă acum Ucraina în legătură cu regiunea Donbas?
Sondajul a fost realizat în perioada 12-13 martie pe un eșantion reprezentativ de 1.200 de oameni din toate regiunile Ucrainei, mai puțin teritoriile ocupate Crimeea și Donbas. Marja de eroare este de maxim 2,8%.
Din 2014, o parte a regiunii Donbas, care include orașele Donețk și Luhansk, se află sub controlul separatiștilor susținuți de Rusia. Moscova a recunoscut înainte de război independența celor două regiuni separatiste.
Teritoriul revendicat depășește însă zona controlată în prezent de separatiști și de trupele ruse și se extinde inclusiv la orașe precum Mariupol.
Luni, conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol.
„Vom lupta până la ultimul dintre soldații noștri”, a declarat Piotr Andriușenko, consilier al primarului din Mariupol, pentru BBC.
Un sondaj mai recent al aceleiași companii a arătat că 93% dintre ucraineni consideră că Rusia va fi învinsă în războiul declanșat împotriva Ucrainei.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!