Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă privind transmiterea unei părţi din Palatul Parlamentului, proprietate publică a statului, din administrarea Camerei Deputaţilor în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
În favoarea proiectului s-au pronunţat 66 de senatori, 11 au fost împotrivă şi unul s-a abţinut. Proiectul a fost respins pentru că nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru adoptarea unei legi cu caracter organic (69). ț
Pentru că nu le ieșea votul, președintele se ședință, Adrian Țuțuianu a reclamat probleme tehnice la sistemul de vot și a supus la vot de două ori proiectul. Nici după al doilea vot actul normativ nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.
Propunerea legislativă prevedea „luarea în administrare de către MDRAP a unei părți a Palatului Parlamentului. Cei de la PSD spun că transferul este justificat de necesitatea asigurării spaţiilor necesare cu destinaţia de sediu, pentru buna desfăşurare a activităţilor specifice acestuia”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PSD.
Potrivit actului normativ respins, predarea-preluarea părţii transmise din imobil s-ar fi făcut pe bază de protocol încheiat între Camera Deputaţilor şi MDRAP în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Propunerea legislativă a fost amendată de Comisia de administraţie din Senat astfel încât Legea 137/2000 privind regimul juridic al terenului aferent Palatului Parlamentului a fost modificată.
„Prin derogare de la prevederile art 14, alin 1 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică a statului, închirierea terenului (…) se aprobă de fiecare Cameră a Parlamentului în parte. În vederea închirierii, preţul se stabileşte de către un evaluator autorizat. Sumele obţinute din închirierea terenului reprezintă venituri extrabugetare ale fiecărei Camere”, se arată în amendamentul Senatului.
De asemenea, Senatul stabilise în Comisia de administraţie că spaţiul aferent Agenţiei pentru Organizarea Centrului Regional pentru Prevenirea şi Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere (SECI) – parte din corpurile C6 şi C3 vor fi preluate de către Camera Deputaţilor.
Senatoarea USR Florina Presadă a criticat PSD-ul, pentru modul în care a condus ședința de plen.
”După ce Șerban Nicolae a anunțat că au fix 69 de senatori prin transferul domnului Talpoș de la PMP, le-a picat legea care acorda un spațiu din Palatul Parlamentului către MDRAP și dădea posibilitatea Camerelor să închirieze către terți spațiul din jurul Parlamentului. Au reluat votul ulterior de două ori invocând defecțiuni tehnice. Fiind lege organică avea nevoie de 69 de voturi. La a treia încercare au obținut maxim 66 de voturi. Până la urmă au renunțat. Defecțiunea tehnică fiind pur și simplu că nu iese votul cum vor ei, pentru că nu-i așa, mersul la muncă e opțional pentru mulți dintre parlamentari”, a spus Presadă.
Social-democrații mai au o șansă la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Citește și: EXCLUSIV VIDEO/Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare