Excluderea lui Marian Neacșu și a lui Adrian Țuțuianu vine la pachet cu revolta deputaților și senatorilor din județele pe care le conduc: Ialomița și Dâmbovița.

Și, deși nu au fost sancționați de partid, o situație similar este valabilă și în cazul aleșilor din Călărași (Ciprian Pandrea), Olt (Paul Stănescu), Caraș-Severin (Ion Mocioalcă), Buzău (Marcel Ciolacu).

Dacă până acum nemulțumirea parlamentarilor era, mai degrabă, neoficială, deputații și senatorii au început să-și exprime public nemulțumirile.

Andrei Pop, deputat PSD Ialomița

„Excluderea președintelui PSD Ialomița și secretar general al PSD, Marian Neacșu, este un gest greșit și nu aduce niciun avantaj PSD. Un conflict de idei, chiar dacă acesta vine în urma unei viziuni alternative, dar complementare și fidele intereselor PSD, nu trebuie și nu poate duce la excluderi, pentru că, în mod logic, nu va duce decât la excluderea acelor idei care, în mod normal, sunt esența vieții interne democratice a unui partid politic. În politică, trebuie să continuăm cu forța argumentelor și nu cu argumentele forței”.

Oana Vlăduca, deputat PSD Dâmbovița

„Niciodată nu am crezut că opiniile pe care le exprimăm într-un cadru intern de partid pot genera decizii radicale și iraționale. Nu poți confisca un partid, nu poți executa lideri pe bandă rulantă, apelând la frustrări în loc de argumente. Asta nu se cheamă normalitate. Imaginea unui partid despre care s-au spus mereu multe lucruri, dar niciodată că nu ar ști să guverneze, este astăzi maculată de mai multe decizii profund eronate de leadership. Ca atare, și susținerea pentru domnia sa este totală și necondiționată. Orice demers al său, din acest punct mai departe, este și al nostru, al PSD.”

Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița

„PSD Dâmbovița s-a impus în viața politică din România drept una dintre cele mai puternice, unite și performante organizații județene. Eficiența și rezultatele s-au datorat unității puternice de grup a membrilor săi, adunați în jurul unui lider incontestabil. El a știut să ne adune, el a știut să ne mobileze, el a știut să facă un dialog corect și sincer cu electoratul, cu oamenii din sate și orașe, el a știut să creeze această performanță. Acel lider se numește Adrian Țuțuianu”.

Aritmetica parlamentară

În total, aproape 20 de voturi ar putea pierde PSD chiar din aceste filiale. La ele se adaugă mai mulți parlamentari nemulțumiți din București și Ilfov, plus Timiș, filială apropiată lui Sorin Grindeanu.

În acest moment, PSD și ALDE au 168 de deputați, adică doar trei voturi în plus pentru a putea trece o lege organică. La Senat, 83 de voturi, cu unul singur mai mult decât necesarul pentru a avea majoritate.

În aceste condiții, și coaliția de guvernare scârțâie. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a exprimat îngrijorarea privind stabilitatea în Parlament.

Am avut discuţii cu câţiva colegi de ai mei care au venit preocupaţi, îngrijoraţi şi stau şi îşi pun problema dacă nu cumva va fi afectată majoritatea parlamentară. Nu vă ascund că este şi preocuparea mea„, a spus șeful Senatului, la TVR.

De altfel, ultimele voturi importante în Parlament, precum legea offshore și cea privind combaterea spălării banilor, au dovedit instabilitatea.

Liviu Dragnea, însă, continuă să nege evidențele. „Majoritatea nu se va pierde”, a spus el.


Citește și: Au „detonat” 7 milioane de euro într-o bombă ecologică! Groapă de gunoi din fonduri europene, în inima unei zone turistice

Urmărește-ne pe Google News