La începutul lunii, la un forum economic din Sankt Petersburg, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a gestionat pandemia COVID mai bine decât cele mai multe țări occcidentale.

„Jumătate din lume stă acasă. Situația noastră este mai bună decât în majoritatea țărilor”, a spus el, în fața unei audiențe formate în mare parte din oameni fără măști de protecție.

Liderul de la Kremlin a avertizat însă că „pandemia nu s-a sfârșit”. Iar ultimele date oficiale au confirmat acest lucru.

Autoritățile din Sankt Petersburg au anunțat luni că vor înăspri măsurile de prevenire a transmiterii coronavirusului, într-un efort de a reduce numărul tot mai mare al infectărilor, scrie The Guardian.

Situația este destul de delicată, ținând cont că orașul de la Marea Baltică găzduiește o serie de meciuri în cadrul turneului de fotbal Euro 2020.

De joi, restaurantele și locurile de joacă pentru copii din mall-uri vor fi închise. De asemenea, nici zonele pentru fani organizate pentru meciurile de fotbal nu vor mai vinde mâncare.

Cinematografele vor opera la doar 50% din capacitate, în scădere de la 75% în prezent, iar restaurantele vor fi închise între 02.00 și 06.00.

„Oaspeții de la toate evenimentele publice, inclusiv cele ținute în aer liber, vor fi obligați să poarte măști”, au mai anunțat oficialii locali.

Măsurile anunțate de municipalitatea din Sankt Petersburg vin după cele luate în weekend în Moscova, care se confruntă la rândul ei cu o creștere a numărului de infectări.

Numărul de infectări, în creștere în Rusia Sursa: Worldometers

Sâmbătă, primarul capitalei, Serghei Sobianin, a anunțat că situația „s-a înrăutățit brusc” în ultima săptămână și că mii de paturi de spital au fost reconvertite pentru a fi folosite pentru bolnavii COVID.

Oficialii au cerut prin urmare angajaților din capitală să își ia liber săptămâna aceasta. În plus, barurile și restaurantele se vor închide la ora 23.00, iar terenurile de sport vor fi închise tot timpul, cel puțin pentru moment.

Sâmbătă, Rusia a raportat 13.500 de noi infectări. Luni, bilanțul a fost asemănător, aproape 6.600 de cazuri fiind confirmate doar în Moscova.

O campanie de vaccinare ineficientă

Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte este că în întreaga țară, campania de imunizare a încetinit substanțial.

Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că 18 milioane de persoane au fost vaccinate, adică mai puțin de 13% din populație, în ciuda faptului că vacinul Sputnik este disponibil de luni bune.

„În acest moment, putem vaccina pe toată lumea în Rusia, ținând cont de volumul de vaccin pe care îl producem”, a spus Putin. „Problema este, ca întotdeauna – un fenomen tipic – că oamenii sunt precauți în fața acestor proceduri”, a avertizat el.

Eșecul campaniei de vaccinare, pe fondul neîncrederii populației, ar fi o lovitură pentru Rusia, cu atât mai mult cu cât vaccinul este unul de producție proprie, un motiv de mândrie pentru Kremlin.

Rusia a făcut eforturi în ultimele luni pentru a livra cât mai multe doze de vaccin în lume, inclusiv în Europa, cu scopul de a-și demonstra forța pe scena internațională.

Vaccinul Sputnik este eficient în proporție de 91,6% împotriva coronavirusului, potrivit unui studiu publicat în ianuarie în jurnalul medical The Lancet.

Număr de doze de vaccin administrate, la suta de locuitori, până pe 13 iunie

Dar sondajele arată că două treimi dintre ruși nu au de gând să se vaccineze.

Analiștii atribuie această reticență unui mix de factori aparent contradictorii. Pe de o parte, cetățenii nu au încredere în autorități. Pe de altă parte, ei ascultă relatările victorioase ale televiziunilor care anunță că virusul a fost aproape învins, așa că ajung la concluzia că nu mai au nevoie de vaccin, scrie New York Times.

„Oamenii care participă la sondaje spun că sunt îngrijorați de ritmul rapid în care Rusia a dezvoltat vaccinul și de faptul că această cursă a vaccinurilor între țări a redus meticulozitatea cu care s-au desfășurat testele clinice”, a explicat Denis Volkov, sociolog al organizației de cercetare de piață Levada Center.

„Problema este agravată de faptul că autoritățile nu au reușit până acum să trimită un semnal clar societății cum că virusul este o boală periculoasă și că este necesar să te vaccinezi”, a spus acesta pentru site-ul Proekt, potrivit CBS.

Cifre necredibile

Oficialii ruși au declarat în mod frecvent că țara a gestionat lupta cu coronavirusului mai bine decât Occidentul. Din vara lui 2020, Rusia nu a mai impus un lockdown la scară largă, așa cum au fost nevoite să facă mai multe țări europene.

Numărul oficial al deceselor COVID este de 126.073, într-adevăr, mai mic decât cel confirmat de alte state europene, raportat la populație.

Dar cifrele mortalității în exces au sugerat că bilanțul real al epidemiei ar putea fi de fapt mult mai mare. Doar în 2020, în Rusia au murit cu 360.000 mai multe persoane decât în anul precedent, potrivit cifrelor citate de New York Times.

Acum, pe măsură ce țările occidentale renunță treptat la restricții, în vreme ce avansează cu campaniile de imunizare, Rusia riscă să intre într-un nou val COVID, scrie cotidianul american.

Oficialii încep și ei să admită că pandemia nu se va termina de fapt până când rata de vaccinare nu avansează.

„Până când nu vom avea cu adevărat vaccinare în masă, orașul se va îmbolnăvi în continuare”, a avertizat Sobianin, în weekend.

 
 

Urmărește-ne pe Google News