Nava a fost reținută după ce s-a constatat că nu avea autorizație pentru a ancora în apele aflate sub jurisdicția malaeziană, potrivit raportului Bernama, care a citat agenția malaeziană de aplicare a legislației maritime.
O inspecție a navei „a dus la descoperirea de oțel vechi și obuze de tun”, se arată în raport.
Poliția, Departamentul de Marină din Malaezia și Departamentul Patrimoniului Național ar urma să investigheze pentru a vedea dacă obuzele sunt din Al Doilea Război Mondial, potrivit raportului.
Acesta a precizat că mass-media din regiune a raportat recent că „o navă de salvare străină desfășura o operațiune ilegală de recuperare a oțelului de pe o navă de război britanică care s-a scufundat” în zonă.
Cazul a fost investigat în temeiul Ordonanței privind transportul maritim comercial din Malaezia, care acoperă operațiunile subacvatice, printre alte activități, potrivit Bernama.
În zonă se află epavele a două nave de război britanice, HMS Prince of Wales și crucișătorul HMS Repulse, scufundate în urma unui atac al avioanelor de război japoneze pe 10 decembrie 1941, la doar două zile după ce Japonia a atacat baza navală americană de la Pearl Harbor, Hawaii.
Epavele sunt clasificate ca morminte de război în conformitate cu legislația britanică.
Rapoartele privind presupusa recuperare a pieselor de pe epavă au adus condamnări în Marea Britanie.
Colectarea de piese din epavele scufundate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în jurul Pacificului nu este o problemă nouă.
În 2017, autoritățile olandeze, britanice și americane au raportat că nave militare scufundate în timpul bătăliei din al Doilea Război Mondial din Marea Java au fost dezmembrate fără permisiune.
Toate urmele a două crucișătoare olandeze și a două nave britanice dispăruseră, potrivit rapoartelor din 2017.
Oțelul provenit din epavele din cel de-Al Doilea Război Mondial poate avea o valoare specială, deoarece a fost produs înainte de primele explozii nucleare de pe Pământ. Acesta este necesar pentru unele instrumente științifice speciale, deoarece nu conține urme de precipitații nucleare.