Malala Yousafzai, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcată în cap de un atacator care a aflat că adolescenta era în spatele unei campanii privind educația femeilor.

Acum, la aproape 6 ani de la incident, tânăra s-a întors în regiunea în care a locuit până la 15 ani, Swat. Aceasta este a doua premieră după ce săptămâna aceasta, alături de familia sa, Malala s-a întors în Pakistan prima dată de la atac și după câștigarea Premiului Nobel.

Nu se știa, însă, până sâmbătă, dacă Malala va merge la Swat, din cauza problemelor de securitate din zonă.

În timpul vizitei pe care o face în Pakistan, tânăra s-a întâlnit cu premierul din Islamabad și a ținut un discurs emoționant. „Întotdeauna am visat să mă întorc în Pakistan și acolo să fie pace, să nu-mi fie frică, să pot merge pe străzi, să mă pot întâlnii cu oameni, pot să vorbesc cu oamenii. Și cred că este din nou vechea mea casă … chiar se întâmplă aceste lucruri și pentru asta vă sunt recunoscătoare tuturor”, a spus Malala.

Elicopterul care a dus-o în Swat a aterizat nu departe de casa de familie din Mingora. Condițiile de securitate au fost foarte stricte în zonă, pentru a se asigura că tânăra este în siguranță.

De ce a fost atacată Malala Yousafzai?

La vârsta de 11 ani, Malala a început să scrie materiale anonime pentru BBC Urdu despre viața sa într-o localitate aflată sub conducere talibană. În 2009 s-a realizat un film documentar despre ea.

În scurt timp, adolescenta a devenit unluptător pentru dreptul femeilor la educație pe fondul suprimării militare în Pakistan. În 2012 a fost atacată în timp ce se afla într-un autobuz școlar de militanți islamici. În glonț tras spre ea a atins-o în cap. Rănile suferite de ea au fost foarte grave, viața i-a fost pusă în pericol. Dar din fericire a primit îngrijiri medicale suficient de repede la un spital militar și după ce i-a fost îndepărată o parte a cutiei craniene, a fost salvată.

Talibanii pakistanezi au spus atunci că au împușcat-o pentru că era „pro-vest” și „promova cultura occidentală în zonele Pashtun”.

După ce a primit un tratament de urgență la un spital militar din Pakistan, ea a fost transportată în Marea Britanie pentru tratament ulterior și pentru a se recupera în Birmingham, unde familia ei a continuat să trăiască de atunci.

După ce și-a revenit din convalescență, Malala a continuat să vorbească despre educația și drepturile copiilor în întreaga lume. A înființat Fondul Malala împreună cu tatăl său, Ziauddin, cu scopul de a „lucra pentru o lume în care fiecare fată poate învăța fără teamă”.

În 2014 a devenit cea mai tânără persoană care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.

Anul trecut, la cinci ani de la atacul în care era la un pas să-și piardă viața, Malala a început să studieze la politica, filozofia și economia de la Universitatea Oxford.


Citește și: #salvatipipera | Asociația “Metrou Ușor”: Liniile RATB preorășenești până în Voluntari ar degreva stația de metrou Pipera


Urmărește-ne pe Google News