La 19 ani, Malala Yousafzai a devenit cel mai tânăr mesager ONU pentru pace, după ce în 2014, ea a fost și cea mai tânără câștigătoare din istorie a premiului Nobel pentru pace.

„Nu ești doar o eroină, ci și o persoană foarte angajată și generoasă”, i-a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, tinerei activiste pentru drepturile femeilor.

Yousafzai a vizitat în iulie anul trecut tabere de refugiați din Ruanda și Kenia, pentru a atrage atenția asupra situației fetelor refugiate din Burundi și Somalia. „Extremiștii au încercat tot ce le-a stat în puteri ca să mă oprească, au încercat să mă ucidă și nu au reușit”, a declarat ea.

Malala Yousafzai a fost împușcată în cap de un taliban în 2012 fiindcă a continuat să meargă la școală în ciuda interdicției decretate de fundamentaliștii islamiști împotriva studiilor a fetelor.

Noua mesageră pentru pace va promova educația pentru fete. Ea trăiește acum în Regatul Unit, unde a primit îngrijiri medicale după ce a supraviețuit tentativei de asasinat, și dorește ca după terminarea liceului, în iunie anul acesta, să urmeze studii universitare de filosofie, politică și economie.

Printre reprezentanții speciali ai ONU de același fel se numără vedete ca Leonardo di Caprio, pentru schimbările climatice, Charlize Theron, pentru prevenirea HIV și eradicarea violenței împotriva femeilor, și Michael Douglas, pentru dezarmare.

Citește și: Malala, laureată cu premiul Nobel pentru Pace, are “inima frântă” după ce Trump a suspendat primirea refugiaților în SUA

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News