„Astăzi este o zi specială din viața mea. Asser și cu mine ne-am căsătorit și vom fi parteneri pe viață. Am organizat o mică ceremonie Nikkah (ceremonia de căsătorie musulmană – n.r.) acasă, în Birmingham, împreună cu familiile noastre. Vă rugăm să vă rugați pentru noi. Suntem încântați să mergem împreună pentru drumul care urmează”, a anunțat Malala Yousafzai pe conturile sale de Twitter și Instagram.
Printre cei care au felicitat-o se numără activista pentru schimbările climatice Greta Thunberg, editorul Vogue Marea Britanie, Edward Enninful, sau Muniba Mazari, ambasadoarea Pakistanului la UN Women, entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen.
În 2009, Malala Yousafzai a început să scrie pentru BBC despre experiențele ei în contextul influenței crescânde a talibanilor în Valea Swat din Pakistan.
În 2012, când avea 15 ani, talibanii au împușcat-o în cap, încercând să o reducă la tăcere. Malala a supraviețuit atacului și declara câțiva ani mai târziu că în loc să o facă să tacă, talibanii i-au amplificat vocea și dincolo de granițele Pakistanului.
Yousafzai a cofondat, în 2013, Malala Fund, o organizație internațională non-profit care pledează pentru școlarizarea fetelor, iar un an mai târziu a devenit, la 17 ani, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace.
„Acest premiu nu este doar pentru mine. Este pentru acei copii uitați care vor educație. Este pentru acei copii speriați care vor pace. Este pentru acei copii fără voce care vor schimbarea. Sunt aici să le susțin drepturile, să le fac auzită vocea”, spunea Malala în discursul prin care a acceptat Premiul Nobel.
În 2017, Yousafzai a devenit mesager al păcii al Națiunilor Unite pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța educației fetelor.
Activista, care locuiește acum la Birmingham, a absolvit, anul trecut, Universitatea din Oxford cu o diplomă de licență în filosofie, politică și economie.
Foto: Hepta