Agentia “Malta Travel” are tarife pentru toate buzunarele. Pentru cei mai tineri, cu pretentii reduse, o saptamana in Malta costa, in apartamente de doua stele, de la 236 euro pana la 274 euro. Tarifele includ transportul cu avionul la care se adauga taxa de aeroport de 48 de euro. Pentru romanii care vor sa stea la un hotel de cinci stele recomandam Hotel Intercontinental, unde tarifele variaza de la 494 de euro pana la 606 euro. Costurile includ avion, cazare sapte nopti si mic dejun.
La doar doua ore si ceva de zbor cu o cursa charter pusa la dispozitie de agentia Malta Travel, am descoperit exotica Malta inundata de un soare arzator care parca s-a topit si a curs pe pamant lasand cerul fierbinte si gol. Fiecare loc al acestui paradis mediteranean pe care aveam sa il strabat si pe care, cu siguranta, nu il poti cuprinde cu o singura privire e, parca, o particica a unei cetati medievale a careia viata curge la umbra unor ziduri uriase care parca ii ocrotesc pe fermecatorii localnici recunoscuti ca fiind deosebit de primitori si exuberanti. Stradute inguste, marginite de case cochete facute din piatra aurie – cea mai de pret comoara a tarii care a fost botezata Melita (insula de miere) dupa culoarea aurie pe care o are aceasta piatra, urca si coboara drept sau serpuit, uneori chiar abrupt, dupa cum a vrut forta care a zamislit din apele Mediteranei cele sase insule ale arhipelagului maltez. La tot pasul sunt magazine, mai mici sau mai mari, intesate de suveniruri care iti apropie sufletul de poporul maltez, buticuri in care comertul este ridicat la rang de arta. O arta a negocierii dobandita in timp din care pana la urma atat turistul cat si comerciantul au de castigat.
Cu un ghid experimentat, asa cum mi-a pus la dispozitie “Malta Travel” pe perioada sederii in Malta, nu am avut cum sa ratez senzatiile tari pe care ti le ofera un safari aproape nebunesc la bordul unui jeep, un uimitor spectacol nocturn de lumina si culoare la o petrecere traditionala de venerare a unui sfant, bine garnisita cu focuri de artificii sau principalele atractii turistice ale arhipelagului: Mosta, Mdina, vechea capitala a insulei, brazdata de un labirint de stradute inguste presarate cu biserici si palate, templele de la Hagar Qim, cele mai bine conservate din cele peste 30 de temple descoperite in arhipelag, Biserica Cavalerilor Ioaniti, ce ascunde in spatele unei fatade sobre adevarate comori ale istoriei Valetta, orasul cavalerilor, plimbarea de aproape patru ore cu feribotul de-a lungul coastelor insulelor malteze Grota Albastra, Fereastra Albastra, Citadella sau insulele surori Comino si Gozo. Asa am putut pasi in locuri in care s-au turnat filme celebre precum Troia, Gladiator sau Contele de Monte Cristo. “Este o tara care trebuie descoperita de romani. Avem hoteluri bune, foarte multe de cinci stele si plaje, chiar daca mici, facute cu nisip de import. Viata de noapte este o mare provocare pentru aceia care nu pun pret pe cateva ore de somn in plus. Avioanele spre Malta pleaca saptamanal”, spune Mark Neville Farrugia, managerul agentiei de turism “Malta Travel”.
Ce poti sa vizitezi in Malta
Agentia “Malta Travel” organizeaza excursii optionale pe insulele arhipelagului maltez sau chiar in Sicilia. Turul Valetta – Mdina/Mosta costa 39 de euro de persoana, turul insulei Gozo costa 49 de euro cu feribot+masa de pranz, iar o excursie de o zi in Sicilia costa 110 euro.