Maria Caloianu – biolog, Radu Iordachel – inginer si biolog si Catalin Iordachel – doctor, mama si fiii sai, au inventat o multime de creme, avand ca „ingredient” de baza colagenul. Cea mai buna sursa pentru acesta este cartilagiul de rechin, pe care inventatorii il cumpara, pur si simplu, din portul Constanta. „Este stiut ca rechinul nu se imbolnaveste de cancer, asa ca el a devenit o mare atractie pentru ca ajuta la stoparea cancerului”, ne-a precizat Maria Caloianu. Una din creme este antiseptica si nutritiva si poate fi folosita cu mult succes ca „dezinfectant” al pielii, inclusiv inainte si dupa actul sexual.
Cei trei au mai inventat si experimentat – alaturi de alti cercetatori – o noua metoda de refacere a cartilagiilor vatamate prin accidente sau boli degenerative.
Metoda a primit diploma si medalia de aur a orasului Geneva, la ultimul targ international de inventica. Pana acum, peste 20 de pacienti, majoritatea de la Spitalul CFR 2 din Capitala, au fost tratati si au plecat pe picioarele lor, acum sanatoase. Pana la tratarea pacientilor, inventatorii au cumparat un cocos din piata si au verificat daca metoda este „buna”. „Am studiat pe cocos, singurul animal care este biped, sa putem urmari cum calca pe ambele picioare”, a precizat dr. Catalin Iordachel.
In laboratoare sofisticate, unde conditiile de sterilitate sunt perfecte, se multiplica condrocite prelevate de la pacient, apoi „cultura” este reimplantata in zona distrusa. „Nu sunt respingeri, pentru ca celulele metabolizeaza si cartilagiul se reface perfect. Implantul se face o singura data”, ne-a declarat Maria Caloianu.
„Culturile” de condrocite dureaza 1-2 saptamani si se porneste de la cateva celule sanatoase prelevate de la bolnav. „Pacientul poate sa umble imediat, in timp ce cu o proteza metalica refacerea poate dura ani de zile, ba chiar e si foarte scumpa”, a precizat dr. Catalin Iordachel, care a supravegheat implanturile realizate pana acum.
Pentru numeroasele lor inventii, Maria Caloianu & Fiii au fost distinsi de-a lungul anilor cu cateva zeci de premii la marile targuri internationale. „Mama” a primit si medalia Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, distinctie care poate fi primita o singura data in viata.