Toate discutiile despre turismul romanesc la Marea Neagra au omis un aspect foarte important: in fiecare an, dispar 2 metri din latimea plajei! Cel mai pesimist scenariu arata ca la Mamaia in 2010 va fi cu 5 ha mai putina plaja, iar in 2033 va disparea complet.
Directia Apelor Dobrogea – Litoral (DADL) a comandat un studiu asupra plajelor din Romania pentru a vedea care sunt dimensiunile gdezastrului. O agentie neutra, americana a studiat efectele curentilor marini foarte puternici de pe coasta Marii Negre, precum si impactul lucrarilor hidrotehnice din anii 70 asupra tarmului.
Scenariul cel mai pesimist, adica daca nu incep urgent lucrari de consolidare, spune ca in 2010 statiunea Mamaia va pierde 5 ha din plaja, in 2016 inca 5 ha, in 2023 vor mai ramane doar 5 ha, iar in 2033 plaja va disparea in totalitate.
Cele mai afectate sunt statiunile Mamaia si Eforie Nord. Curentii marini „mananca” in fiecare an 2 metri de plaja la Mamaia si circa un metru la Eforie. De altfel, toata plaja sufera din cauza curentilor, dar si din pricina lucrarilor realizate in anii 70 la Portul Midia, barajul de la Sulina si altele. DADL a comandat acest studiu ca sa avem o proiectie pentru urmatorii 30 de ani. Din studiu rezulta ca situatia este critica si trebuie actionat imediat. Din fericire exista fonduri europene importante care pot fi solicitate, iar statul roman ar putea completa sumele, ne-a informat Catalin Anton, de la DADL.
Studiul agentiei americane arata ca micsorarea plajei va duce la pierderea a cel putin 100.000 de turisti in urmatorii 5 ani, iar in 2033 nimeni nu va mai face plaja la Mamaia. Ceea ce va insemna ca si veniturile statiunii Mamaia se vor duce la valeh: de la 300 milioane RON acum, la 250 milioane peste 5 ani si la zero absolut in 2033.
E nevoie de 4 milioane de euro in fiecare an
Investitia ar putea incepe in 2007, iar costurile nu ar fi mai mari de 4 milioane euro in fiecare an, din care numai 15% din bugetul statului, restul din fonduri europene. Concret, trebuie adus nisip din mare si blocuri de piatra.
Avem un plan unitar pentru toata plaja, de la Navodari, la Vama Veche. De altfel, lucrari se fac in fiecare an, dar nu de amploarea necesara. DADL intretine plajele ramase necontractate, pe toata lungimea tarmului si raporteaza zilnic starea liniei tarmului. E primul an cand se vede o imbunatatire a calitatii plajelor si cand s-au facut investitii serioase, ne-a informat Sulfina Barbu, ministrul mediului.