Din tainele seculare ale acestui aliment secular…
* nu poţi face o mămăligă gustoasă fără un mălai de calitate. Cum îl recunoşti? Verificând eticheta pungii: să nu fie mălai din porumb modificat genetic. În plus, mălaiul bun are un miros specific, de curat. Izul de mucegai, de încins sau alt miros străin, ca şi gustul amar al mămăligii ori scrâşnetul dinţilor când o mesteci dau de gol mălaiul de proastă calitate.
* în funcţie de tipul de mămăligă pe care vrei să o găteşti, alege între mălaiul extra (aspru la pipăit, fără aglomerări, de culoare galbenă portocalie, cu particule albe; din el obţii o mămăligă mai moale, rapidă, uşor de gătit) şi mălaiul superior, din gospodăriile ţărăneşti (este măcinat grosier, grunjos şi gălbui, cu particule albe sau galbene; din el faci o mămăligă tare, ce poate fi tăiată în bucăţi, asemenea pâinii).
A intrat şi în Cartea Recordurilor!
În 2008, la Turia (judeţul Covasna) a fost preparată cea mai lungă ruladă din mămăligă şi brânză de burduf din lume. S-au folosit 500 de kilograme de mălai, iar rulada de 150, 32 m lungime a fost înregistrată de Cartea Recordurilor drept cea mai mare din lume.