Părinții cu cel puțin un copil care face școală online sunt cu 19% mai predispuși să aibă stări de anxietate decât cei ai căror copii învață într-o sală de clasă. Aceiași prezintă un risc cu aproximativ 20% mai mare să aibă depresie sau probleme cu somnul.
Studiul celor de la Asociația Americană de Cercetare în Educație arată că aceste probleme legate de sănătatea mintală se regăsesc în toate categoriile de familii, indiferent de situația economică sau de statutul în societate, scrie Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
Altă analiză arată că femeile care au un job sunt cu 27% mai predispuse să se ocupe singure de îngrijirea copiilor comparativ cu bărbații care au un loc de muncă.
„Mi-au scris femei care lucrau în baie, încuiate”
Școala 9 a vorbit cu cinci mame pentru a înțelege cum le-a afectat perioada de pandemie până în punctul în care au ajuns să simtă că „nu mai pot“.
Ana Măiță este mama a doi băieți, de 11 și 13 ani, și președinta asociației „Mame pentru Mame“.
Ea spune că este una dintre mamele privilegiate, pentru că are un soț care se implică în familie, dacă e să te raportezi la standardele din România. Dar chiar și în aceste condiții, este de părere că pandemia a fost nedreaptă cu ea, ca mamă și ca femeie.
„Uneori mă simțeam ca un controlor de avioane (râde), pentru că trebuia să fac mai multe lucruri în același timp. Dar n-am avut altă opțiune. Soțul nu are un loc de muncă flexibil care să-i permită să stea mai mult timp cu copiii. Dar nici n-a făcut presiuni la muncă pentru a schimba asta, ceea n-a fost ușor de acceptat pentru mine“, adaugă ea.
„Am avut câteva momente de breakdown-uri (căderi – n.r.) și i-am zis soțului meu: «Gata! Fă ceva să fii mai mult acasă, că eu nu mai pot»“, mai povestește Ana Măiță.
La asociația pe care o conduce, Mame pentru Mame, îi scriu mame care trec prin situații mult mai grele decât ea.
„Mi-au scris femei care lucrau în baie, încuiate, pentru că nu era liniște în niciun alt loc din casă. Multe mame s-au simțit ca într-o cușcă, obligate să aibă grijă singure de familiile lor.“ – Ana Măiță
„Nu ne atacăm partenerul, ci o gândire care afectează întreaga societate”
Activista crede că multor femei le este rușine să vorbească despre cât de mult se cere de la ele, mai ales în această perioadă de pandemie. „Aceste discriminări există și în familiile așa-zis emancipate, dar femeilor din această categorie le este cu atât mai rușine să spună că le este greu. Vor să dea senzația că își împart perfect viața între job, parenting și școala online.“
Iar alte femei, crede aceasta, nu vorbesc de teamă să nu-și dezonoreze partenerii. „Însă noi, femeile, fie că suntem mame sau nu, trebuie să înțelegem că nu ne atacăm partenerul, ci o gândire care afectează întreaga societate“, încheie Ana Măiță.
Citește mai multe mărturii și explicațiile oferite de psihologul Sandra O’Connor, membră activă în grupul civic „Părinții Cer Schimbare“, pe Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro