Medicii romani au reusit in sfarsit sa-i vina de hac teribilei maladii a oaselor de sticla. La Spitalul de Copii „Marie Sklodowska Curie” (Budimex) a avut loc saptamana trecuta o premiera in istoria medicinei de la noi din tara. Gratie unui tratament perfectionat de chirurgul Gheorghe Burnei, copii suferind de aceasta boala vor putea pasi fara ca oasele sa se rupa precum un bat de chibrit.
Maladia Lobstein – sau boala oaselor de sticla – a fost o continua provocare pentru medicii din intreaga lume, suferinta micutilor si a parintilor fiind greu de imaginat. „Copilul nu se poate practic deplasa, de aici apare un grav handicap la nivel psihologic. Ca sa realizati ce inseamna aceasta boala la adevarata sa dimensiune, imaginati-va ca va ridicati in picioare si ca in secunda imediat urmatoare osul femur, de exemplu, se rupe din cauza greutatii corpului. Astfel de accidente au o frecventa incredibila la copii”, explica doctorul Burnei.
Pana saptamana trecuta, in Romania singurul tratament la indemana medicilor era acela al introducerii unei tije metalice de-a lungul osului afectat. Cu timpul insa, solutia se dovedea ineficienta. Osul crestea, tija avand tendinta de a se deplasa spre exteriorul osului, de cele mai multe ori strapungand suprafata acestuia, provocand dureri insuportabile. „Copilul trebuia operat anual. Tija trebuia scoasa si inlocuita cu una mai lunga. Dupa un an, procedeul se repeta. Destul de dureros pentru copil si ineficient din punct de vedere medical. Oricum, sunt critici primii ani din viata copilului, cand micutii trebuie supravegheati tot timpul de parinti”.
Solutia propusa de doctorul Burnei este pe cat de simpla, pe atat de eficienta. „Am folosit o tija telescopica Sheffield, realizata dintr-un aliaj biocompatibil pe baza de titan, care se fixeaza de capetele osului. Avantajul acestei tije telescopice este acela ca ea creste o data cu osul, deci interventiile chirurgicale anuale nu mai sunt necesare. Tija poate fi inlocuita, eventual, dupa 8 sau 9 ani, insa copilul poate trai toata viata cu ea fara nici un fel de problema”.
Singurul dezavantaj ar fi acela de ordin financiar. O singura tija costa aproximativ 1.000 de euro, iar pentru a realiza o operatie de succes este nevoie de 4 astfel de tije, doua pentru oasele femur si inca doua pentru tibii. „In cazul copilului operat recent a fost vorba despre un ajutor oferit de maicutele de la o manas-tire catolica din Popesti Leordeni. Este un caz fericit, parintii copilului scapand de problemele financiare. Cred ca un ajutor venit din partea statului ar fi mai mult decat binevenit si spun asta pentru ca nu stiu cati parinti dispun de asemenea sume pentru cumpararea tijelor. In evidentele noastre sunt inregistrati pana acum peste 100 de copii care sufera de aceasta boala”.
Dupa o interventie chirurgicala care a durat nu mai putin de 3 ore si jumatate, micutul Cornel a mai avut puterea sa i se adreseze mamei lui. Primele cuvinte: „Mami, chiar o sa pot juca fotbal?”. A urmat apoi un somn adanc, vegheat de lacrimile calde ale mamei. Un somn adanc, scaldat probabil de franturi de realitate ce nu vor mai fi vise.
Fericirea mamei nu poate fi descrisa in cuvinte. „Este un adevarat dar de la Dumnezeu. Nu cred ca am sa reusesc vreodata sa ii multumesc domnului doctor Burnei pentru ce a facut pentru fiul meu. Nu pot decat sa le urez celorlalte mame, care au copii in situatia in care a fost fiul meu, sa traiasca si ele acest moment de fericire. Va dati seama ce era in sufletul sau cand iesea la joaca cu ceilalti copii?! Statea pe banca si se uita la ei sau il plimbam cu caruciorul. Teribil”, ne-a spus cu lacrimi in ochi mama lui Cornel.
Situatia este cu atat mai fericita cu cat toata familia Maican este lovita de aceeasi maladie. „Sotul meu este, de asemenea, la pat, desi nu are decat 32 de ani, iar eu abia ma deplasez de colo-colo. Oricum, ne bucuram enorm pentru Cornel. Este ca o raza de soare pentru noi toti, sa speram ca el reprezinta punctul de plecare intr-un nou fel de viata, mai buna si mai fericita”.
Medicul Gheorghe Burnei este cat se poate de multumit de evolutia postoperatorie a micutului Nicolae Cornel. Desi a trecut relativ putin timp din momentul in care copilul a fost scos din sala de operatie, medicul este de parere ca nu vor interveni complicatii si ca pacientul, aflat deocamdata intr-un complicat aparat ghipsat, isi recapata fortele cu rapiditate.
„Starea generala a copilului este foarte buna. Radiografiile au iesit exact asa cum ma asteptam, adica perfecte. Vom continua cu o alta interventie chirurgicala la toamna – trebuie sa treaca suficient timp pentru ca baietelul sa prinda puteri si sa poata suporta o noua operatie”, ne-a mai spus chirurgul Burnei.
In situatia lui Cornel mai sunt sute, poate chiar mii de alti copii in toata tara. Dincolo de satisfactia medicilor, care se pot mandri cu inca un succes pe plan profesional, familiile copiilor pot si au de acum inainte dreptul sa spere.