Narcis Hogea: „În acte scria că starea lui Alex se îmbunătățea, dar șeful de la ATI și directorul ne speriau că e rău ca să explice de ce nu vor să-l transporte. Au zis că nu pleacă din spital că se fac de rîs în străinătate!”
„La Spitalul Municipal de Urgență, rudele stăteam într-un amfiteatru, ceea ce era civilizat. Dar cînd ne strîngeau de două ori pe zi, doctorul Boroș, șeful de la ATI, anunța starea fiecărui rănit tare, de față cu toți ceilalți. Zicea ceva de genul «Hai că i-am salvat și azi!». Pe un părinte l-au anunțat, în fața tuturor, că i-a murit copilul, de a căzut omul pe masă de durere!”. Narcis Hogea
„Eu le spuneam acelor întîlniri conferințe. Ca niște conferințe de presă arătau, numai că vorbeau despre viața copiilor noștri. Așa se comportau cu noi, cum am văzut mai tîrziu că vorbeau cu voi, presa. De fapt, singura lor teamă era cea de presă. Acum ne întrebăm dacă nu am greșit crezîndu-i atît de mult și ținînd în noi ce s-a întîmplat!”. Mihaela Hogea
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Trenul de București întîrzie zece minute.
Tinerii se strîng unii în alții, gălăgioși, amuzați, puși pe fente.
Mihaela îi privește. „Mi s-a făcut dintr-o dată drag de ei”, își va aminti ea.
E rece în gara Sinaia.
Cînd apare trenul, studenții își îmbrățișează părinții, cu o frecare fugitivă de celule, ca să cedeze cît mai puțin spre deloc din independența lor de delfini tineri.
Locomotiva o ia din loc.
Fără nici un anunț, o puștoaică subțirică începe să alerge de nebună după tren. Îi face cu mîna fratelui ei și continuă să fugă paralel cu vagoanele.
Mulțimea se uită după ea, iar fata de 10 ani se uită după tren.
Cînd ultima lumină trece de coloanele Gării Regale, ciotul de om se întoarce înapoi.
„Teodora s-a lipit de mine tot drumul spre casă. Nu știam ce are. Niciodată cînd plecase Alexandru nu făcuse așa. Și era deja a doua sau a treia plecare la București a lui Alex de cînd intrase la Automatică”, spune Mihaela.
Tatăl pășește, parcă distras, alături de cele două fete ale lui. Mihaela povestește: „Cînd ajungem în fața blocului, Teo mă oprește un pic. Încep să-i curgă, fără nici un scîncet, lacrimi mari. Și îmi zice doar atît: «Mami, tu nu plîngi după băiatul tău?»„.
***
Trenul a ajuns probabil la Ploiești. A trecut ceva timp. S-a lăsat noaptea peste Sinaia.
Mihaela tremură încă, fără să știe de ce, și-și trece degetele prin părul negru, tuns scurt. „Mami, tu nu plîngi după copilul tău?”.
Mihaela Hogea e mama lui Alexandru. Narcis Hogea e tatăl lui Alexandru. Teodora Hogea e sora lui Alexandru.
Și mai e o săptămînă pînă la „Colectiv„.
Materialul de mai sus a fost publicat pe 10 decembrie 2015. Citește continuarea:
„Mami, tu nu plîngi după băiatul tău?”. Mărturia și documentele familiei mințite: arsura a fost „umflată” de la 30-35% la 45-50%! (I)