Primul gest de bunăvoință al Guvernului a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care cei care au semnat contracte de finanțare pentru perioadele de programare 2015-2024, 2016-2025 sau 2017-2024 din Programul Național de Dezvoltare Locală pot cu cel mult trei luni anterior datei de expirare a contractului de finanțare, fie că e vorba de final de 2024, fie că e vorba de final de 2025, să ceară prelungirea valabilității cu încă doi ani. Practic, e vorba de o păsuire care poate merge până la final de 2027.
„Pentru finalizarea obiectivelor de investiții incluse în Programul național de dezvoltare locală, etapele I și II, pentru care nu este efectuată recepția la terminarea lucrărilor cu cel mult 3 luni anterior datelor de 31 decembrie 2024, respectiv de 31 decembrie 2025, date la care expiră durata contractelor de finanțare multianuale încheiate între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și beneficiarii Programului național de dezvoltare locală, acestea se pot prelungi, la solicitarea beneficiarilor, cu o perioadă de 2 ani”, este articolul care asigură liniștea primarilor și președinților de CJ-uri care se confruntă cu probleme privind contractele de finanțare pentru investiții din PNDL.
1,28 de miliarde de lei, într-o singură lună
În luna august, Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Dezvoltării, a trimis către autoritățile locale 1,28 de miliarde de lei. Potrivit informațiilor Libertatea, până la plecarea din funcție a lui Adrian Veștea, care ar trebui să-și preia mandatul câștigat la șefia CJ Brașov, după 1 octombrie, vor mai fi făcute decontări de ordinul sutelor de milioane de lei. Potrivit lui Nicolae Ciucă, Marcel Boloș le-a spus în ultima ședință de Birou Politic Național al PNL că vor fi date două miliarde de lei pentru plata facturilor restante ale comunităților locale.
De asemenea, au început să fie intensificate și plățile din PNRR, pe componentele care țin de Ministerul Dezvoltărilor drept coordonator. Cinci plăți au fost deja virate, fiind vizate nu mai puțin de 457 de unități administrativ-teritoriale.
Bani și către autoritățile locale
O altă decizie adoptată în ședința de Guvern de miercuri este cea prin care 308 milioane de lei merg către autoritățile locale, pentru a fi direcționate către instituțiile de cultură: teatre, opere și filarmonici.
„Prin intrarea în vigoare a proiectului de act normativ unitățile administrativ-teritoriale din prezentul act normativ care nu au capacitatea financiară pentru a susține toate cheltuielile legate de asigurarea funcționalității si a investițiilor privind dezvoltarea infrastructurii culturale sunt sprijinite din acest punct de vedere, luând în considerare faptul că dezvoltarea infrastructurii culturale reprezintă un beneficiu pe termen lung pentru unitățile administrativ-teritoriale”, arată Guvernul în nota de fundamentare, prin care bani ajung la instituții din 34 de județe.
Cea mai mare sumă, 19,36 de milioane de lei, va ajunge la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, iar a doua sumă din clasamentul alocărilor – 13,91 de milioane de lei – merge spre Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu.
De asemenea, sume în jurul valorii de 11 milioane de lei, sunt direcționate către Opera Brașov (11,67 de milioane de lei), Teatrul de Stat Constanța (11,68 de milioane de lei) și Filarmonica Banatul (11,09 milioane de lei)
PentruPace • 02.09.2024, 03:31
Pai spuneau ca nu sunt bani ptr amaratii de pensionari !!!! Acuma nu s au mai facut calcule sa vada daca sunt bani la buget ?!????
XhX13 • 01.09.2024, 19:56
Și-au dat seama și ei ca nu au ce face cu banii!Atatia banii sunt de nu apuca sa se bucure de ei!