Dorice Albu este manager interimar de 9 ani la Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, dar muncește și ca medic la instituția pe care o conduce. Are luni și cu 15 gărzi adunate, așa cum a expus Libertatea.
În timpul săptămânii, gărzile de seară sunt de la ora 20.00 la 8.00 dimineața. Programul de lucru al managerului este de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00. După o gardă de seară, rezultă 20 de ore de lucru și doar 4 ore de repaus.
În weekend, gărzile durează toată ziua – 24 de ore, mai puțin când sunt făcute la dispecerat – 12 ore.
Pentru serviciile de ambulanță, prevederile legale impun o perioadă de odihnă minimă de 12 ore după 12 ore muncite.
Cât câștigă Dorice Albu
Potrivit documentelor privind transparența salarială prezentate pe site-ul SAJ Neamț, Dorice Albu trebuia să încaseze doar ca manager în septembrie anul trecut 29.465 de lei brut. Net înseamnă 17.237 de lei, conform calculator-salarii.ro.
La această sumă se adaugă banii primiți pentru gărzi. Anul trecut, aceste ore au fost plătite la tariful orar 48,65 de lei, la care se adaugă sporuri de 175% pentru gărzile din timpul săptămânii și 200% pentru turele din weekend. Sumele sunt brute.
Pe baza orelor din programul pe septembrie, Dorice Albu a încasat net pentru gărzi aproximativ 10.470 de lei net, potrivit calculelor a două surse familiarizate cu sistemul de plăți din serviciul de ambulanță. Rezultă o medie de 698 de lei pe gardă.
În total, ca manager și medic, Albu a încasat în septembrie 2022 peste 27.800 de lei net. Aproximativ 5.700 de euro.
Peste 6.000 de euro lunar, în 2020
Nu este o excepție, o demonstrează declarațiile de avere ale șefei SAJ Neamț din anii precedenți.
este suma declarată ca venit din partea SAJ Neamț în 2021. Adică, 28.384 de lei lunar, ceea ce înseamnă, în medie, 5.792 de euro lunar.
- În 2020, a câștigat 361.029 de lei – o medie de 6.139 de euro lunar.
- În 2019, înainte ca pandemia de COVID să afecteze România, a încasat ca manager și medic primar la SAJ Neamț 327.359 de lei – o medie de 5.719 euro lunar.
SAJ Neamț nu este un caz singular
În rândul managerilor serviciilor de ambulanță județene nu este un caz izolat cumularea salariului cu banii obținuți din gărzi. Însă, conform datelor cercetate de Libertatea, veniturile obținute de Dorice Albu sunt în foarte multe cazuri superioare celor obținute de colegii săi.
De exemplu, managerul SAJ Satu Mare, medicul Gabriela Notarius, a declarat pentru anul 2021 venituri de 178.468 de lei.
În schimb, managerul interimar SAJ Prahova, dr. Eduard Mădălin Ipatie, a declarat pentru 2021 venituri în valoare totală de 526.157 de lei – o medie lunară de aproximativ 8.950 de euro. Ca șef de Ambulanță și medic în două spitale de stat, cel mai probabil gărzi la ATI, conform unor declarații de avere anterioare.
Alt manager și medic: „Dacă prind o gardă cu mai mult de două cazuri, ajung acasă în genunchi”
Libertatea a vorbit cu mai mulți medici care dețin funcții de manager în sistemul de Ambulanță din țară și care au declarat, sub rezerva anonimatului, că programul realizat de Dorice Albu ridică mai multe probleme.
„Regulamentul de organizare a gărzilor şi Legea 95 privind reforma în sănătate îi interzic unei persoane să lucreze în continuare la finalul unui serviciu de gardă. Perioada de repaus obligatorie este de minimum 12 ore. Dacă, Doamne fereşte!, este o situaţie specială, în care managerul asigură garda, pentru că nu există alt doctor, se poate înţelege, dar să nu fie o obişnuinţă, să nu fie o regulă”, a explicat unul dintre șefii de Ambulanță consultați de Libertatea.
„Dumneavoastră credeţi că, după o gardă în Ambulanţă, mai ai puterea să faci ceva? Eu unul am ajuns la vârsta la care, dacă prind o gardă cu mai mult de două cazuri, ajung acasă în genunchi. Poate şi pentru că nu stau în birou şi dorm. Da, e nevoie să mai fac şi eu gărzi şi fac patru pe lună, doar sâmbăta, ca să mă pot odihni ziua următoare”, a explicat pentru Libertatea un alt manager de Ambulanţă şi medic primar, în vârstă de 48 de ani.
Acesta spune că, pentru o gardă, este remunerat cu aproximativ 600 de lei.
Dorice Albu: „Toți colegii medici au un asemenea contract de gărzi”
Într-un răspuns adresat Libertatea, primit după publicarea articolului în care Libertatea a semnalat faptul că Dorice Albu a bifat și câte 368 de ore de lucru pe lună, șefa SAJ Neamț susține că totul a fost făcut cu respectarea legii.
„Profesia mea de bază este cea de medic, cu care mi-am și început activitatea la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț în anul 2009, profesie pe care am ales-o cu convingere şi înțeleg să o exercit în continuare cu devotament deontologic.
Astfel, alăturat funcției administrative de conducere în care sunt învestită, am păstrat în derulare și contractul specific de gărzi pentru asigurarea activității medicale de urgență în prespital, tot la SAJ Neamț, aceasta fiind modalitatea legală, unică şi exclusivă de asigurare a gărzilor de către medici în toate unitățile sanitare publice din România, inclusiv la nivelul unității noastre TOȚI colegii medici având câte un asemenea contract de gărzi pe lângă norma lor de muncă de bază, fără ca turele de gardă să fie limitate sau asimilate timpilor reglementaţi în maniera programului principal sau a orelor suplimentare”, arată Dorice Albu.
Managerul SAJ Neamț subliniază faptul că „aceste aspecte au făcut obiectul inspecțiilor de muncă desfășurate la SAJ Neamț, cea mai recentă fiind din perioada 3.10.2022-4.10.2022 a Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț”.
Controlul ITM și firma soției
Potrivit unui document al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț întocmit după controlul de la Ambulanța Neamţ, consultat de Libertatea, nu au fost identificate probleme în legătură cu programul managerului.
Managerul general interimar, de profesie medic şi având disponibilitatea de a asigura continuitatea liniei de gardă atunci când situaţia o impune, efectuează ore de gardă în mod diferit, de la o lună la alta, corelat cu nevoia SAJ Neamţ în funcţie de disponibilitatea de medici din perioada respectivă.
ITM Neamț:
Documentul este semnat și de șeful instituției, Ioan Popescu.
Libertatea a descoperit că înainte de controlul ITM din octombrie 2022, SAJ Neamț a cumpărat, în mai, servicii de evaluare psihologică pentru personalul instituției de la cabinetul Ilenei Popescu, soția inspectorului-șef.
Contractul, în valoare de 55.650 de lei (11.249 de euro), este singura cumpărare directă făcută de SAJ Neamţ în 2022, potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice.
„Nu are nicio legătură una cu alta. Nici nu ştiu dacă e adevărat ce spuneţi dumneavoastră. Soţia mea, dacă are cabinet de psihologie, vă daţi seama că lucrează cu foarte multe societăţi. Asta ar însemna ca eu sau colegii mei să nu mergem la niciuna dintre firmele acelea. N-are nicio legătură una cu alta, credeţi-mă”, a explicat Ioan Popescu pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 14.01.2023, 03:08
"Medic de gardă noaptea", asta înțeleg. Dar "Manager dimineața", asta oare ce-o fi însemnând, pe românește ?
altcetatean • 13.01.2023, 16:36
Foarte bun articolul, pot să adaug că doctorul cu funcție de manager are foarte puține cazuri în gardă fiind "protejat" astfel, colegii lucrează și el se odihnește, bineînțeles că nu comentează nimeni. Legal nu cred că este posibil să faci atâtea gărzi, doar dacă respectă programul de odihnă 4 sau 5 gărzi e ok dar 15.... e prea mult. Se mai poate să se ponteze de gardă dar în realitate să nu o facă (mai grav).
pikpik • 13.01.2023, 11:37
Påi dacå doctorii au atatia bani la salariu, de ce incå au pretentii så le dai plicul cu bani, cand cei mai multi romani castigå doar salariu minim pe economie sau au pensii la fel de mici? La acesti oamení nu se gandeste nimeni, desi au cotizat o viatå. RUSINE!
Uncetatean37 • 13.01.2023, 11:52
pikpik • 13.01.2023, 11:37
Påi dacå doctorii au atatia bani la salariu, de ce incå au pretentii så le dai plicul cu bani, cand cei mai multi romani castigå doar salariu minim pe economie sau au pensii la fel de mici? La acesti oamení nu se gandeste nimeni, desi au cotizat o viatå. RUSINE!
Pikpik….nu toata lume munceste atata…. E o diferenta. Ca sa faci tu…20 de ore….ca si angajat…. Nu toate lumea poate fizic….ca nu toata lumea e tanara si in putere si 2….unii mai au si familii si sotii…si copii…. Stai linistit ca am muncit si eu 20 de ore….cand aveam 20/25 de ani…..acu la 37….mai…greu….ca na….