Din 5 martie și până în 30 aprilie, managerii spitalelor din România au fost înlocuiți într-un ritm alert. Puțini prin concurs, majoritatea prin ordin din ministru.
Perioada se suprapune peste cele 8 săptămâni în care coronavirusul a luat-o la galop prin țară. Și în special prin bolnițele țării.
de schimbări de manager la spitale mari din țară au avut loc în aceste săptămâni
Practic, reiese o schimbare de manager la două zile. Extrem de mult, mai ales că ziarul a luat în considerare doar managerii, nu și alte funcții de conducere, precum directori medicali, directori financiari ori directori de îngrijiri.
Cei doi pași până la o nouă modificare la vârf de spital duce cu gândul la paso doble, dansul spaniol în ritm de marș. Căci în ritm de marș s-au făcut și multe dintre înlocuiri, cu o conducere militară impusă la Suceava, Focșani și Deva.
schimbări din cele 28 au fost la doar 3 spitale, câte 3 de fiecare: “Județenele” din Baia Mare, Piatra Neamț și Suceava
Iată, în continuare, lista cu cei 27 manageri (doi au fost schimbați fie de două ori, fie din două locuri diferite):
Libertatea a analizat, în parte, după categorii, anomaliile și particularitățile înlocuirilor.
1. Categoria “a rezistat o zi”
Managerul care a stat cel mai puțin pe funcție a fost Emilian Eva. Fostul procuror a venit la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău în locul Vioricăi Mihalașcu. Ea fusese demisă în 2019 în urma cazului bolnavului care a ucis nu mai puțin de 7 pacienți în august anul trecut. Totuși, a rămas ca interimar până pe 19 martie 2020, când a fost înlocuită de Eva.
Care a fost șef doar o zi. În presa locală a apărut faptul că bărbatul fusese condamnat în 2017 la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, după un dosar de luare de mită instrumentat de DNA. Cum cazul s-a rostogolit, Victor Costache a luat decizia imediată de a-l înlocui. În locul lui a venit Cristina Păun. Contestată de colegi, care au cerut revenirea Vioricăi Mihalașcu!
2. Categoria “schimbați de două ori”
Numele Sorinei Pintea e cap de listă. Ea a fost schimbată mai întâi de Vasile Pop, în martie, după ce cazul de luare de mită a explodat. Apoi, a revenit, “de jure”, în aprilie, până când Nelu Tătaru a luat hotărârea de a o schimba cu fostul șef al Spitalului Sighetu Marmației, George-Alexandru Oros.
Și în Neamț, Florin-Ionuț Apostoae a fost schimbat de două ori. Mai întâi de la Târgu Neamț, de unde a plecat ca șef al Spitalului Județean din Piatra Neamț. Apoi, după doar 6 zile, și de la Piatra Neamț.
Libertatea scrisese că este judecat într-un dosar de corupție și deturnare de fonduri europene.
Ce au avut în comun cele două cazuri? Persoane susținute de PSD – fost ministru și fiu de consilier județean – plus reacții virulente ale șefilor de CJ, ambii PSD (Gabriel Zetea și Ionel Arsene).
3. Categoria “numire tiptilă”
Singurul nume care apare fără dată concretă în tabel – ci doar cu luna martie – este noul manager al Spitalului de Arși, Cristian Toma.
Cunoscut drept un personaj susținut de PNL – a fost manager și la Bagdasar-Arseni, de unde l-a demis chiar Sorina Pintea, acesta a înlocuit, în martie, un nume controversat.
Anca Buliman, despre care Libertatea scrisese, în urmă cu doar o lună, că fusese anchetată de DNA în legătură cu achiziții supraevaluate făcute tot la Bagdasar-Arseni, observate de Corpul de Control al fostului premier Victor Ponta.
4. Categoria “rocadă”
Presa locală din Caraș-Severin s-a mirat, în martie, că Waldemar Murgu, “veșnic-interimarul” manager al Spitalului Județean Reșița, după cum titra resita.ro, pierdea locul fruntaș în spital. Concursul câștigat de Alina Stancovici a fost însă ceva efemer, deoarece ea a fost înlocuită pe 10 aprilie de același Waldemar Murgu.
Prin ordin de ministru, după cum observa Radio Reșița.
***
Pe lângă manageri, au fost schimbați și suficienți directori medicali. E de notorietate numele lui Mircea Macovei de la Suceava, care și revenise, pentru câteva ore, în funcție. Nu doar el: și spitalele județene din Craiova, Ploiești și Constanța și-au schimbat directorii medicali în ultimele două luni.