Este vorba despre cei peste 60 de angajați care au semnat la începutul lunii ianuarie contractele de muncă în urma concursului desfășurat în cursul anului trecut, concurs care a ridicat mai multe probleme. A fost suspendat de conducerea unității medicale în urma unui dosar penal deschis la DNA Iași cu privire la nereguli în organizare, iar ulterior Corpul de Control al Ministerului Sănătății a dispus anularea lui.
Însă la trei luni după proba practică, în ciuda avertismentelor Corpului de Control, conducerea unității medicale reprezentată de managerul de atunci, Gabriel Oprișanu, a decis reluarea concursului de unde a rămas, de la proba de interviu. Din cei peste 90 de candidați care trecuseră primele probe, s-au prezentat doar 60 la interviuri, restul s-au retras, iar celor 60, după finalizarea procedurilor, li s-au încheiat contracte de muncă pe perioadă nedeterminată.
”Noi cu ce suntem vinovați?”
”Am aflat din surse neoficiale. I s-a dat cuiva un dosărel cu numele noastre din ce am înțeles, dar nu iese foc fără fum. Nu știm dacă s-a dat o soluție atunci cu suspendarea concursului, noi avem contracte încheiate pe perioadă nedeterminată. E strigător la cer! Am intrat toți la manager, ne-a spus că se analizează situația. A zis că nu sunt bani, că nu a fost organizat legal de vechiul manager, că el nu îi plătește prostiile vechiului manager, dar noi cu ce suntem vinovați?”, a declarat pentru Libertatea un bărbat care protesta în fața unității medicale.
Angajații au fost în audiență pe parcursul zilei la managerul interimar, Bogdan Șaramet, despre care presa locală scrie că a ajuns în funcție pe baza unei prietenii vechi cu actualul ministru al Sănătății, Victor Costache, fără a avea vreo experiență în managementul sanitar. Acesta le-ar fi spus că are loc o analiză cu privire la situația lor, că fostul manager a apucat să le semneze contractele de muncă, dar că a semnat în același timp și o solicitare către instanță de anulare a concursului, și că s-ar putea să nu existe buget pentru a le plăti salariile și, prin urmare, ar putea să își piardă locurile de muncă.
Contactat de către Libertatea, proaspăt-instalatul manager interimar a precizat că momentan nu este luată nici o decizie, că îi înțelege că sunt îngrijorați și că a solicitat un audit extern și un control de la Curtea de Conturi. Dacă acestea vor fi în regulă, spune managerul, iar „anvelopa salarială va fi suficient de mare pentru a acoperi toate salariile”, nu își va pierde nimeni locul de muncă.
”Institutul Socola a făcut o acțiune în instanță pentru anularea acestui concurs. Cerere de anulare a fost făcută în mandatul aceluiași manager care a scos aceste posturi la concurs. Face această cerere de anulare, iar ulterior semnează contractele de muncă, eu nu înțeleg. Îmi pare foarte rău pentru acești oameni, ei nu au nicio vină, s-au prezentat la un concurs pe care l-au luat și vor să își țină locul de muncă, nu este vina lor pentru ce s-a întâmplat”, a declarat Bogdan Șaramet.
Protestul a început în jurul prânzului și s-a terminat la ora 16.00, majoritatea angajaților au venit de acasă pentru a vedea despre ce e vorba sau și-au luat concedii, pentru a nu fi acuzați că nu își fac treaba.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro