Nițescu preciează însă că lucrările ce trebuiau efectuate pentru pavilionul 5 în vederea autorizării PSI „nu au mai fost demarate pentru că a venit pandemia”, potrivit Spotmedia.

„A fost depusă documentația pentru autorizația PSI pentru pavilionul cu terapia intensivă adulți, copii, secțiile de copii, camera de gardă și radiologia”, a mai spus managerul de la „Balş”.

Întrebată dacă are vreo ipoteză despre cauzele incendiului care a avut loc pe 29 ianuarie, Maria Niţescu a răspuns:

Situația acestui pavilion era foarte bună din punctul de vedere al instalațiilor, deși clădirea e foarte veche. Instalațiile au fost schimbate în totalitate, există contracte de mentenanță – verificare a acestor instalații. Instalația electrică e verificată lunar în toate clădirile din Institut de către o firmă autorizată.

Potrivit managerului de la „Balș”, ultima verificare în secția cu incendiul a fost făcută în perioada 25-27 ianuarie 2021, iar în procesele verbale „scrie clar ce a fost înlocuit sau reparat în fiecare salon în parte”.

„Instalația de oxigen a fost pusă în funcțiune în decembrie. A fost gândită tocmai pentru a elimina în totalitate tuburile de oxigen folosite la începutul pandemiei. Nevoia de oxigen a crescut de peste 20 de ori în spital. Acest pavilion are prize de oxigen pentru fiecare pat, în toate saloanele, la toate etajele”, a mai spus Maria Niţescu.

Raportul IGSU nu a constatat deficienţe la Pavilionul 5

Maria Niţescu declară că raportul IGSU efectuat după tragedia de la Piatra Neamţ nu a constatat deficienţe în pavilionul în care a avut loc incendiul.

Au fost mai multe autorități în control. La Pavilionul 5 nu au fost constatate deficiențe, iar în rest, aproape tot ce s-a constatat în raportul respectiv a fost remediat. În curs de remediere mai sunt foarte puține. De exemplu, problema cu detectoarele de incendiu era în blocul alimentar.

Maria Niţescu:

Managerul a spus că va prezenta situaţia detaliată după finalizare anchetei. „Referitor la situația oxigenului, există în spital proceduri referitoare la oxigenoterapie și instrucțiuni de prevenire a incendiilor în raport cu utilizarea oxigenului”, a mai spus Niţescu.

Referitor la sursele de încălzire electrice aduse de pacienţi, Maria Niţescu spune că acestea sunt interzise în spital.

„Mie, personal, nu mi-a fost adusă la cunoștință o astfel de situație. Dar personalul spitalului nu are dreptul să percheziționeze pacienții sau pachetele primite de la familie”, susţine Maria Niţescu.

Anchetatorii au mai multe ipoteze în privinţa cauzei incendiului, iar procurorul de caz, Alexandru Anghel, a susţinut că „e posibil să fi fost două explozii ale unor tuburi de oxigen, după izbucnirea incendiului”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News