Jurnalistul Dragoș Pătraru a declarat în emisiunea „Starea nației”, de la Prima TV, că surse din spital i-au spus că managementul a achiziționat detectoare de oxigen care se încarcă de la soare, iar în dimineața incendiului aparatele au fost ridicate pentru a fi încărcate într-o altă clădire. Afirmațiile jurnalistului au fost preluate inclusiv de Libertatea.
„Sunt Drager, fabricate în Germania, cu toate avizele de securitate și au baterie care se înlocuiește, deci nu se încarcă din afară”, a declarat Bogdan Nica pentru Libertatea.
Funcționat detectoarele în momentul incendiului? „Asta vor stabili organele de anchetă. Toată lumea a semnat că s-a instruit cu privire la chestii astea și la aerisire și la tot. Am făcut verificări nenumărate. Dacă funcționa în seara aia va trebui să stabilească parchetul”, a continuat managerul spitalului.
Nica a precizat că, în baza celor aflate de la colegi, aparatele „funcționau și în salonul de adulți, și în secția de pediatrie, unde erau acești 21 de pacienți”.
„Nu știu cine a dat această declarație sub protecția anonimatului. Eu ce știu cu certitudine e că aparatele nu sunt solare, sunt aparate omologate folosite în multe spitale, firma este una foarte serioasă. Toate documentele spun că funcționau. Astăzi când am trecut pe acolo a început unul să intre în alarmă și au dechis geamul. Din iunie anul trecut avem aceste echipamente”, a precizat Bogdan Nica.
Managerul a pus la dispoziția Libertatea cartea tehnică a aparatului și certificatul de garanție și declarația de calitate și conformitate. Potrivit cărții tehnice, aparatele funcționează pe baza bateriilor cu litiu.
De asemenea, Nica a pus la dispoziție mai multe documente care atestă că tot personalul spitalului a fost instruit privind funcționarea aparatelor.
„Instructajul asta spune, că fiecare asistentă, infirmieră, brancardier și femeie de serviciu a semnat că s-a instruit ce trebuie să facă când aparatul respectiv dă un semnal de suprasolicitare a sistemului cu oxigen. Dacă și-au făcut sau nu treaba factorul uman, nu mă pot eu pronunța, trebuie să se pronunțe ancheta. Deocamdată expertiza este în curs”, a conchis Bogdan Nica.
Dragoș Pătraru a spus în ediția de joi seară a emisiunii sale că a stat de vorbă cu mai multe cadre medicale din spitalul din Ploiești unde a avut loc incendiul, iar acestea i-au dezvăluit că există mai multe probleme în unitatea medicală. Una dintre ele: detectoare de oxigen care se încarcă de la soare.
Un incendiu a izbucnit, joi, 11 noiembrie, la parterul spitalului-suport COVID Movila din Ploiești. Doi pacienți au murit, iar alți 19 au fost evacuați, au anunțat reprezentanții ISU. O infirmieră a suferit arsuri grave. Unitatea nu avea autorizație de securitate la incendiu.
Probleme cu oxigenul la spitalul din Ploiești care a ars au fost arătate de Libertatea acum un an. Libertatea a publicat, în noiembrie 2020, jurnalul Elisabetei Nemțoiu, o femeie de 71 ani care s-a stins după 12 zile de spitalizare, majoritatea petrecute la secția Movila a Spitalului Județean Ploiești. Zi de zi, fiica acesteia înregistra asistente și colege de salon care confirmau problemele negate ulterior de manager.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro