- În ultimele 72 de ore, 800 de persoane s-au prezentat la camera de gardă a Institutului „Matei Balș”. „Două treimi au fost infecții respiratorii, dintre care 213 au fost confirmate ca fiind gripă și doar 40 au fost COVID”, spune medicul.
La început de 2024, mai multe spitale din țară au semnalat o creștere a numărului de bolnavi care se prezintă la camerele de gardă. „Din nefericire, constatăm o creștere alarmantă a numărului de cazuri ce prezintă insuficiență respiratorie, viroze respiratorii, cea mai severă fiind gripa”, a declarat vineri doctorul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
„Până acum nu e nimic senzațional. Nimic ieșit din comun. Ne aflăm în plin sezon rece, când cresc infecțiile respiratorii, iar evoluția numărului de cazuri se înscrie în evoluția firească a fiecărui an”, a explicat pentru Libertatea doctorul Cătălin Apostolescu, directorul general al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Numărul bolnavilor, preconizat să crească odată cu începerea școlii
Creșterea infecțiilor respiratorii este cauzată, susține specialistul, de mai mulți factori: „Vremea prea blândă și interacțiunea socială din timpul sărbătorilor de iarnă au ajutat acest fenomen, care va fi amplificat de începerea școlilor și care va duce probabil în două, trei săptămâni la declararea epidemiei de gripă”. În cazul în care vremea se va răci accentuat, specialistul infecționist preconizează o stagnare a numărului de cazuri. „Dacă furtuna Hank va aduce în România temperaturi geroase, gripa se va domoli, pentru că acest virus se simte confortabil între 5 și 15 grade Celsius. În 2010 ne aflam în plină epidemie de gripă, iar în februarie am avut parte de zece zile de ger. Atunci, gripa s-a oprit brusc”.
Pentru că sâmbătă, 6 ianuarie, românii vor sărbători Boboteaza și cel mai probabil vor merge în număr mare la biserici, managerul de la „Matei Balș” a dorit să facă un apel către aceștia.
„Mă aștept ca toți imunodeprimații, persoanele cu imunitate scăzută, care merg la biserică să ia agheasmă, să fie atenți. Ca să nu ia ca supliment și un virus gripal îi sfătuiesc să încerce pe cât posibil să nu se înghesuie în mulțime. Să stea departe de cei care strănută sau stau cu nasul în batistă, să se spele pe mâini când ajung acasă”.
Aceste persoane vulnerabile, spune doctorul Apostolescu, încă mai pot să-și administreze vaccinul antigripal. „Nu este nici acum târziu pentru imunizare. Chiar dacă vaccinul oferă protecție maximă după trei săptămâni de la administrare, dacă persoana în cauză face gripă în această perioadă, are toate șansele să dezvolte o formă ușoară a bolii”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
bog53dan • 07.01.2024, 08:17
Ministrul Sanatatii a declarat ca nu avem epidemie iar doctorul Cătălin Apostolescu de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” ne vorbeste despre avalanșa de infecții respiratorii. Noi pe cine sa mai credem ?...