Ministerul nu doar că nu a semnat documentul, dar a emis un nou ordin, la finele lunii mai 2024, de prelungire cu încă șase luni a mandatului managerului interimar, doctorul Cristina Mitrofan.
Actuala directoare a fost contracandidatul lui Glod la concursul de la finalul anului trecut și este o apropiată a PSD, partidul din care face parte și Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor. Mitrofan a candidat pe lista extinsă la Consiliul Local Iași din partea PSD, pe o poziție neeligibilă.
Spitalul CF Iași a fost condus timp de aproape 11 ani de Mihai Glod, până când acesta a fost schimbat din funcție, fără explicații, susține managerul, de către Ministerul Transporturilor. În locul său a fost numit un alt medic pentru câteva luni, schimbat, la rândul său, cu Cristina Mitrofan.
În momentul de față, așa cum a relatat Libertatea recent, este declanșată la nivel național procedura de preluare a spitalelor din structura CFR de către primării sau universități de medicină și farmacie.
La Iași, conducerea UMF a depus actele și a obținut aprobarea să preia spitalul CF, iar acordul ar fi trebuit urmat de o serie de proceduri legale, întârziate însă mai bine de jumătate de an.
La finalul anului 2023, consiliul de administrație al Spitalului CF Iași a decis scoaterea la concurs a postului de manager, în contextul în care preluarea unității medicale de către UMF era estimată a se întâmpla în primele luni din 2024.
În competiție s-au înscris doi candidați: Mihai Glod, managerul care fusese schimbat din funcție, și Cristina Mitrofan, actualul interimar. După o campanie cu acuze de ambele părți și contestații la fiecare probă, Glod a câștigat concursul general la o diferență de 30 de sutimi.
Actele, „pierdute” pe drum
Cristina Mitrofan nu a acceptat rezultatul concursului și l-a contestat în instanță, în contencios administrativ.
Începând cu mijlocul lunii ianuarie 2024, consiliul de administrație al spitalului a trimis către Ministerul Transporturilor documentele care atestă finalizarea concursului și rezultatele. Următorul pas legal ar fi fost parafarea de către minister a numirii în funcție a medicului Glod.
În februarie, la o lună de la momentul trimiterii actelor de la Iași la București, Cristina Mitrofan și-a retras acțiunea din instanță, gest interpretat de părțile implicate drept o recunoaștere implicită a rezultatelor concursului.
La patru luni distanță, Ministerul Transporturilor tot nu l-a numit în funcție pe medicul Glod. În schimb, a emis recent un ordin de prelungire a mandatului managerului interimar, Cristina Mitrofan, pentru încă șase luni, precedentul expirând pe 11 iunie.
Libertatea a contactat toate părțile implicate. Cristina Mitrofan nu a răspuns apelurilor, mesajelor și e-mailurilor transmise, în timp ce Mihai Glod a precizat că nu vrea să comenteze, dar a amenințat că-i va da în judecată pe toți cei implicați, de la consiliul de administrație al spitalului, până la Ministerul Transporturilor.
Sursele Libertatea spun că documentele trimise de la Iași au ajuns la secretariatul ministerului, există o confirmare a primirii, dar că de acolo și până la cabinetul ministrului Sorin Grindeanu „s-au rătăcit sau au fost rătăcite”. Am solicitat în urmă cu două săptămâni un punct de vedere din partea ministerului în legătură cu încurcătura de la Iași, fără a primi un răspuns.
Deputatul PNL Alexandru Muraru a interpelat Ministerul Transporturilor pe această temă, printr-o adresă înregistrată pe 23 aprilie 2024, cu subiectul „Întârzierea nejustificată în validarea rezultatului concursului pentru funcția de manager al Spitalului Clinic CF Iași”. Într-un răspuns remis la peste o lună mai târziu, pe 28 mai, oficialii de la Transporturi i-au transmis scurt și fără a detalia că „se află în curs de desfășurare o serie de verificări cu privire la numirea în funcția de manager a domnului dr. Glod Mihai”.
Concedieri și acorduri de confidențialitate
În ianuarie 2024, după ce a pierdut concursul, Cristina Mitrofan ar fi început o „epurare de personal” la toate nivelurile din spital. Directorul medical și-a dat demisia, au fost concediați directorii economic și cel financiar-contabil, în timp ce managerul a decis oprire contractului de colaborare cu avocatul care avea și rol de jurist.
O farmacistă care lucra de 14 ani în spital a fost concediată, iar șeful serviciului administrativ a stat mai multe săptămâni în concediu medical, invocând probleme cardiovasculare.
Angajații spitalului afirmă că au primit recent pentru semnare un acord de confidențialitate, pregătit din ianuarie de conducerea unității medicale, prin care le este interzis să discute chestiuni interne cu oricine din exterior. Personalul unității medicale a contestat prevederile actului adițional, iar documentul ar fi fost retras pentru a fi redactat într-o altă variantă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
giorganis • 19.06.2024, 08:39
istoria o fac invingatorii..aici in schimb dna doctor Mitrofan va ramane in istorie ca ,, vesnic manager interimar...Acea dna doctor ce a pierdut un concurs pentru sefia spitalului CFR si cu toate astea a ramas pe post '' Cu relatii politice sau nu, la un moment dat va veni scadenta ...,,„Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii”Dixit!
nasty1 • 19.06.2024, 08:16
E un exemplu clasic de cum isi bat joc de Romania PSD si PNL, de 34 de ani, cum descurajeaza meritocratia, cum sunt numite ilegal pilele de partid pentru a jefui apoi banul public etc. E de mirare cum a castigat cel fara pile si nu s-a aranjat si concursul, sa vina matracuca de partid cu subiectele gata rezolvate...