Carmen Dorobăț spune că în momentul de față la spitalul de profil din Iași există aproximativ 60 de paturi libere, iar majoritatea pacienților sunt în stare bună. Există nouă persoane internate la Anestezie și Terapie Intensivă, doar două dintre acestea sunt intubate și ventilate mecanic, dar se află momentan în stare stabilă. Ceilalți șapte internați pe secția de ATI primesc ajutor la respirare prin mijloace non-invazive, a explicat medicul.

Deși Spitalul de Neurochirurgie din Iași este pregătit să preia în cele 16 paturi de la Anestezie și Terapie Intensivă pacienți în stare gravă, încă nu a fost cazul de transferuri de la Boli Infecțioase sau de internări direct acolo, conform managerului Carmen Dorobăț.

E important să fie o creștere liniară a numărului de îmbolnăviri, nu o explozie”

Carmen Dorobăț; manager Spital de Boli Infecțioase Iași

„Noi rugăm cetățenii
să înțeleagă și să stea în casă, să respecte legislația în vigoare și să iasă
doar atunci când au absolută nevoie. Sigur că numărul celor infectați va
crește, dar important este ca această creștere să fie liniară, să nu fie
explozivă de la o zi la alta, astfel încât noi să ne putem coordona, să ne
putem organiza pentru a supraveghea toți pacienții așa cum trebuie”, a declarat
Carmen Dorobăț.

În momentul de față la Iași există și stocuri suficiente de teste și de kituri, nu mai există probe care să se afle în așteptare, iar ieri au fost prelucrate 150 de teste la nivelul întregii regiuni a Moldovei. Tot de săptămâna aceasta va intra în testare și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, din Iași, care va pune la bătaie personal și aparatură într-un laborator specializat pentru a putea realiza până la 300 de teste de pe zi.

”Ministerul Sănătății a făcut demersurile necesare pentru a aduce și medicația ce a fost folosită cu succes în Asia”

„Pot să spun că am
intrat într-o rutină a managementului acestor pacienți, dar subliniez că este
important să nu apară o explozie de pacienți infectați de la o zi la alta, dar
asta depinde de dumneavoastră, să stați în casă și să ieșiți, așa cum spune
legea, doar când aveți nevoie. În ceea ce privește medicația, avem informații
că Ministerul Sănătății a făcut demersurile necesare pentru a aduce și
medicația ce a fost folosită cu succes în Asia”, a completat managerul
Spitalului de Boli Infecțioase.

În rest, la nivelul județului Iași, există 3.050 de persoane izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică și care se află sub monitorizare. În ultima perioadă au ieșit 1.015 persoane din perioada de 14 zile de autoizolare și 340 de persoane se află în carantină în spațiile special amenajate de autorități. Pe lista cu spitalele de suport pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, care necesită tratament și pentru patologii specifice, se află la nivelul județului Iași Spitalul de Neurochirurgie (unitate suport pentru pacienții depistați pozitiv cu COVID-19), Maternitatea Elena-Doamna (maternitate suport pentru gravidele depistate cu noul coronavirus)  și Spitalul Dr. C.I. Parhon – ca unitate desemnată pentru dializă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News