Principalele declarații ale lui Florin Cîțu:

  • În primul rând vreau și eu să transmit condoleanțe familiilor îndoliate în urma tragediei de la Constanța. Am ținut în permanență legătura cu MAI, cu Ministerul Sănătății, cu autoritățile locale pentru a ne asigura că pacienții sunt transferați la spitalele din zonă.
  • Este de neacceptat să se întâmple aceste tragedii în spitalele din România și este o realitate pe care începând din acest an încercăm să o modificăm, după 30 de ani în care nu s-a făcut nimic pentru sistemul medical din România.
  • În ceea ce privește cazul incendiului nu mă voi pronunța, așteptăm informațiile și vom vedea ce s-a întâmplat. Așa cum am cerut MS să pregătească valul 4, în acest moment este important ca Ministerul Sănătății să se uite care sunt soluțiile pe termen scurt ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Este o presiune pe sistemul de sănătate, așteptăm măsurile ca această presiune să fie redusă
  • Aștept răspunsul de la specialiști să vedem dacă această tragedie putea fi evitată. Pe termen mediu este important ca tot ce avem în PNRR să fie implementat.

Am luat două decizii l-am sunat pe domnul primar și am cerut demiterea din funcție a managerului de la Boli Infecțioase și am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ARMCS care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare privind acreditarea spitalelor. La acest spital din Constanța erau mai multe nereguli și am văzut că președintele nu a făcut nici o evaluare, s-a bazat doar pe declarații pe propria răspundere a managerilor de spitale

Astfel, Stela Halichidis, managerul spitalului de Boli Infecțioase Constanța, și Vlad-Teodor Berbecar, președintele Autoritatății Naționale de Management al Calității în Sănătate, au fost demiși de premier. Berbecar a fost numit în această funcție de USR PLUS.

  • Se discută în spaţiul public despre buget, că nu au existat mai mulţi bani, cei care invocă lipsa de bani, bugetul alocat la începutul anului pentru Ministerul Sănătăţii, pentru sănătate, a fost de 58,3 miliarde de lei. Iar la rectificare au mai fost adăugate 40,5 miliarde de lei.
  • Miercuri, am mai adăugat 400 de milioane de lei, dintre care 70 de milioane s-au dus către secţiile ATI, iar restul, pentru medicamente. Asta înseamnă că au fost alocaţi în acest an 50,7 miliarde de lei în plus faţă de 2020 şi 10 miliarde de lei mai  mult ca în 2019.
  • În ceea ce priveşte Spitalul de Boli Infecţioase de la Constanţa, au fost fonduri europene în valoare de 22,6 milioane de lei, alocate pentru gestionarea crizei sanitare, din care 50 de milioane au fost folosiţi anul acesta. Deci bani au existat, doar se pare că nu au fost folosiţi cum trebuie, în această situaţie.

În momentul în care s-a dat alarma la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, premierul Florin Cîțu i-a solicitat vineri secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului. De asemenea, o celula de criză a fost activată vineri la nivelul MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News