Potrivit DNA, Lukacs Antal va fi judecat în stare de arest la domiciliu pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte) şi cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Balint Eniko, la data faptelor referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul spitalului, Barczan Laszlo, fost magaziner al instituției medicale, patronul SC Chantel Sante SRL, o contabilă a firmei și șoferul patronului. Firma este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, această cauză a avut ca obiect presupusa atribuire frauduloasă de către persoane din conducerea Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spitalul ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă.

În schimbul acestor demersuri, persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei.

Omul de afaceri care patrona firma Chantel Sante ar fi promis și remis celor trei inculpați angajați ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc sume de bani și alte foloase:

  • inculpatul Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 de euro, din care 20.000 de euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 de euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri
  • inculpații Balint Eniko și Barczan Laszlo ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 de lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză.

Libertatea a scris despre situația de la spitalul din Odorheiu Secuiesc în decembrie, după ce a descoperit o situație unică: toate contractele încheiate prin atribuire directă, în 2020, de firma Chantel Sante SRL, aproximativ 60 la număr, au fost oferite de Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. Suma totală a acestor contracte ajungea la aproximativ 700.000 de euro (3.500.000 de lei).

Luna trecută, într-un dosar disjuns din această cauză, procurorii anticorupţie din Brașov au dispus trimiterea în judecată, printre alţii, a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, a lui Andrei Kadas, fostul preşedinte al CA al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, fost consilier judeţean PNL şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte în CJ Braşov și a Ramonei Ionescu, fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase. Dosarul vizează achiziţii supraevaluate la unitatea medicală.

Foto: Ziar Harghita

 
 

Urmărește-ne pe Google News