În timp ce Florina Ionescu, managerul Spitalului de Urgență Arad, susține că nu are ce să le reproșeze medicilor din subordinea sa pentru decesul femeii gravide, Raul Pătrașcu, managerul Spitalului de Urgență Timișoara încă acuză spitalul din Arad de proastă gestionare a cazului. Raul Pătrașcu a declarat că pacienta ar fi avut mai multe șanse de a supraviețui dacă ar fi fost intubată.
15 medici de la Arad sunt anchetați
Florina Ionescu, managerul Spitalului de Urgență Arad, a declarat că pacienta nu a fost intubată în momentul transferului la Timișoara, susținând că starea medicală a femeii nu impunea acest lucru.
“În momentul transferului nu a fost necesară intubarea pacientei, deoarece, avea saturație de 92 la sută, iar din informațiile pe care le dețin în acest moment, s-a desaturat înainte de intrarea în orașul Timișoara. Din păcate, virusul este păcătos și și-a pus amprenta și de această dată”.
Managerul Spitalului de Urgență Arad susține că nu poate indica vreun vinovat până la finalizarea anchetei interne. “Medicul curant a fost un medic ginecolog din instituția noastră, dar studiind foaia de observație am remarcat consulturile și intervenția a 15 medici. Ei vor fi audiați în ancheta internă”.
Managerul Spitalului Județean Timișoara: “Doamna manager a punctat foarte bine că pacienta nu a fost intubată”
Raul Pătrașcu, managerul Spitalului de Urgență Timișoara, a declarat că “problemele sunt evidente și sunt pe mai multe paliere”.
“O dată, probleme de comunicare. Atâta timp cât colegii de la ambulanță spun că traseul lor fusese să trimită pacienta pentru un consult la ginecologie, și apoi să o transmită mai departe la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
Atâta timp cât pacienta nu a fost intubată, deși ea era desaturată. Atâta timp cât transferul, din ce am înțeles chiar de la DSP Arad, a venit în urma descoperirii acestui caz de către un epidemiolog de acolo, căruia i s-a spus că acest caz îi depășește pe dânși”, a precizat Raul Pătrașcu la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
Acesta a mai spus: “Doamna manager a punctat foarte bine că pacienta nu a fost intubată. Ea a fost pe intubație noninvazivă, adică pe mască de oxigen. Cu mască de oxigen ești la 92 la sută saturație de oxigen. Evident că fără mască pe ambulanță sau și cu mască te poți deteriora în orice moment. Pe ventilație mecanică non-invazivă saturația trebuie să fie peste 96 la sută.
Nu ar fi fost oare mai bine să ni se ceară părerea sau ajutorul măcar telefonic, să spunem că poate ar trebui intubată pacienta? Să urmărim evoluția și eventual să o transferăm intubată, nu să se întâmple ce s-a întâmplat pe ambulanță?
Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro