Dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, a prezentat într-o conferință de presă ”filmul evenimentelor, de când s-a internat, până când a survenit decesul, în resuscitare”.
Grasa a spus că femeia ”s-a prezentat pentru fenomene de dispnee, pe niște afecțiuni cronice cardio-pulmonare”. Managerul apreciază decesul pacientei ca fiind unul ”curios”.
”A fost o decompensare ireversibilă și așteptăm să vedem și noi cauza”, a precizat Cătălin Grasa.
Dr. Bogdan Obadă, directorul medical al Spitalului Județean Constanța, a expus apoi detaliat cronologia evenimentelor.
Potrivit acestuia, femeia a ajuns la spital la ora 7.30, cu simptome respiratorii de aproximativ trei zile, „pe fondul unei patologii cardiace”. Primul consult ar fi fost la 8.07 de către medicul urgentist, iar femeia era stabilă hemodinamic. La ora 10.00, după un alt consult, medicii ar fi cerut un al doilea set de analize, iar la ora 11.10 s-ar fi făcut consultul cardiologic la solicitarea medicului internist, femeia fiind în tot acest timp stabilă hemodinamic.
La ora 12.06 este solicitarea de CT în calculator. CT s-a efectuat la 19.30. Este o pauză între ora 12 și ora 19, care este explicată prin faptul că au fost 9 solicitări de cod roșu pentru CT, 11 solicitări de cod galben și 4 de cod verde. Pacienta face computer tomograf la 19.30.
Dr. Bogdan Obadă, directorul medical al Spitalului Județean Constanța:
Conform acestuia, rezultatul tomografiei a venit la ora 20.30, iar femeia continua să fie în stare stabilă.
„În urma rezultatului CT se evidențiază hidropneumotorax revărsat pericardic, se solicită și consult chirurgical, iar în jurul orei 21.50 se înrăutățește starea generală a pacientei. Devine instabilă hemodinamic și se produce stopul cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare, acestea nu mai au din păcate niciun rezultat”, a continuat acesta.
Managerul Cătălin Grasa a precizat că ”există amănunte pe care la ora actuală nu avem cum le clarifica decât după autopsie”.
”Nu era scaun, era targă”
Cătălin Grasa a mai precizat că ”tot parcursul cât a stat pe UPU a fost pe cod verde, însemnând că este conștientă, colaborantă, hemodinamic și respirator echilibrată. Deci nu a fost pe cod roșu sau cod galben”.
Dintr-odată, seara se deteriorează astfel încât se necesită a merge pe cod roșu și acolo să fie fără răspuns la manevrele de resuscitare. S-a întâmplat ceva. A fost o decompensare ireversibilă și așteptăm să vedem și noi cauza.
Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța:
Managerul spitalului a precizat că în tot acest timp femeia nu a stat pe scaun, ci pe targă: ”Nu era scaun, era targă. Poliția a fost în UPU să poată să vadă, ancheta este mai mult decât necesară”.
Fiul femeii a depus o plângere penală la poliţie în care îi acuză pe medici că nu s-au îngrijit de starea mamei sale, aceasta fiind lăsată să aştepte pe un scaun, în holul spitalului. Femeia a ajuns la spital în 1 februarie, în jurul orei 7 dimineaţa, acuzând dureri în piept şi în abdomen.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro