UPDATE. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, luni, că autorităţile trebuie să se asigure că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru efectuarea transplantului de plămâni. Voiculescu a declarat și că experţi străini vor veni în ţara noastră, la invitaţia Guvernului, pentru a face o evaluare menită să asigure autorităţile că există condiţiile necesare pentru „efectuarea în condiţii de siguranţă a transplantului de plămâni”.

„O să încetez să mai comentez declaraţiile domnului doctor (Narcis Copcă – n.r.), cred că este imposibil de comentat aşa ceva. (…) Experţii de transplant pulmonar din mai multe centre care efectuează transplant pulmonar în Europa vor veni în România la invitaţia Guvernului, la invitaţia Ministerului Sănătăţii şi vor face parte din misiunea Corpului de control. Nu este un audit, este o evaluare, o evaluare menită doar să ne ajute, să ne asigure că avem condiţiile necesare pentru efectuarea în condiţii de siguranţă a transplantului de plămâni şi pentru îngrijirea pacienţilor post-transplant. De asemenea să ne ajute să facem tot ceea ce putem pentru a face în siguranţă transplantul pulmonar”, a spus Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Experţii sunt aşteptaţi în România după 8 decembrie.

„Dacă nu va fi în 8 – 9 decembrie, posibil să fie câteva zile mai târziu. Va avea cu siguranţă loc, pentru că acesta este singurul lucru decent pe care noi, ca oameni responsabili, ar trebui să-l facem – anume să ne asigurăm că siguranţa pacientului este primordială, să ne asigurăm că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru a nu pune pacienţii români în pericol. (…) Este o situaţie deosebit de stânjenitoare iar ceea ce s-a întâmplat este stânjenitor pentru România şi iresponsabil din partea autorilor, iresponsabil”, a susţinut Vlad Voiculescu.


Un raport al Corpului de Control al ministrului Sănătății a aratat nereguli în acreditarea pentru transplantul de plâmân a Spitalului Sfânta Maria din Bucureşti, iar Narcis Copcă îl acuză pe ministrul Sănătății că refuză să finanţeze transplanturile de plămân.

„Va trebui să ne lămurim privind plecarea organelor donate din România în străinătate prin intermediul unei organizaţii, care de fapt era chemată, atenţie, să facă un audit neoficial la Spitalul ‘Sfânta Maria, pentru a alege dintre două centre aflate în competiţie şi care doresc acreditarea de transplant pulmonar, în datele de 8 şi 9. Noi suntem acreditaţi, nu suntem în competiţie sau în conflict cu nicio altă clinică. Acest audit neoficial era făcut după zicala ‘lupul păzeşte oile pentru că această entitate este cea care a preluat organele din România”, a declarat Narcis Copcă, la intrarea în sediul DIICOT, conform Agerpres.

Narcis Copcă a arătat că spitalul pe care îl conduce nu trebuie verificat în ce priveşte activitatea de transplant, deoarece are deja autorizaţie în acest sens şi nu este în conflict sau în competiţie cu nicio altă clinică.

Narcis Copcă a mai spus că trebuie să existe o lămurire în ce priveşte trimiterea în străinătate, prin Eurotransplant, a organelor donate şi recoltate în România.

„Această organizaţie, de fapt, era chemată să facă un audit neoficial la Spitalul «Sfânta Maria», pentru a alege dintre două centre aflate în competiţie şi care doresc acreditarea de transplant pulmonar, în datele de 8 şi 9. Evident era o minciună, pentru că noi eram acreditaţi, nu suntem în competiţie sau în conflict cu nicio altă clinică”, a precizat Copcă.

Managerul Spitalului Sfânta Maria susține că Ministerul Sănătății a controlat abuziv spitalul pe care îl conduce. Copcă a trimis și o scrisoare experţilor europeni care urmează să vină să facă evaluarea pentru transplantul pulmonar în care le-a spus că nu sunt bineveniți „pe 8 şi 9 decembrie să facă o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria”.

Acreditarea s-ar fi făcut sub presiuni politice

Deși Spitalul Sfânta Maria este singurul acreditat din ţară pentru transplant pulmonar, ministrul Sănătăţii consideră că acreditarea s-a făcut sub presiuni politice.

Clinica de la Spitalul Sfânta Maria a fost finanţată de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Capitalei, cu 10 milioane de euro.

Însă, după ce Agenţia Naţională de Transplant a acreditat spitalul, aceeaşi instituţie a decis să înfiinţeze o comisie care să verifice dacă sunt îndeplinite toate condiţiile necesare pentru efectuarea transplantului de plămân.

Mai mult decât atât, deși Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat pentru transplant de plămâni în luna martie a acestui an, până acum acolo nu s-a făcut nicio astfel de operaţie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News